U KARLOVCU I ZAGREBU

Još dvoje oboljelih od svinjske gripe

07.07.2009 u 16:34

Bionic
Reading

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi potvrdilo je još dva slučaja oboljenja od svinjske gripe. Jedna oboljela osoba je u Karlovcu, a druga u Zagrebu

Prvi slučaj svinjske gripe u Hrvatskoj je zabilježen priječetiri dana u Splitu. Šezdesetogodišnja Australka koja je u Hrvatsku doputovala izSidneyja hospitalizirana je nakon što je u bolnicu primljena sa simptomimaobične gripe. Nakon detaljnih analiza ustanovljeno je da je riječ o blažem obliku svinjske gripe.

U oba slučaja radi se o osobama koje su doputovale u Hrvatsku te su se zbog respiratornih problema javile svojim liječnicima.

Karlovačka pacijentica kojoj je potvrđena zaraza virusom gripe tipa H1N1 ima blage simptome bolesti s povišenom temperaturom od oko 39 Celzijevih stupnjeva i upalom ždrijela, te je uz preporuku za izolacijom otpuštena iz bolnice na kućno liječenje, izjavio je večeras za Hinu ravnatelj Opće bolnice u Karlovcu dr. Nedjeljko Strikić.

Rodbinu pacijentice i ostale osobe koje su bili u kontaktu s njom nakon što je zrakoplovom doputovala iz Australije u posjet Hrvatskoj, karlovački epidemiolozi su zaštitili lijekom Tamiflu, uz preporuku da se u slučaju simptoma sličnih običnoj gripi jave na Infektivni odjel Opće bolnice u Karlovcu.

U Zavodu za javno zdravstvo Karlovačke županije Hina doznaje da se pacijentica javila na pregled jučer te da su brisevi nosa i ždrijela odmah poslani u referentne laboratorije u Zagrebu i Londonu. Danas je pak stigla potvrda o zaraženosti tzv. svinjskom gripom. U Zavodu ističu da nema razloga za nikakvu paniku.

Osoba u Zagrebu hospitalizirana je i nije tretirana antivirusnim lijekovima te je u tijeku epidemiološki izvid. Riječ je o muškarcu koji je doputovao iz Velike Britanije.

Ministar Milinović naglašava kako je riječ o blažem obliku bolesti, te da nema mjesta panici. Zdravstveni sustav pripravan je ako dođe do pandemije. Na zalihama je dovoljan broj antivirusnih lijekova, a Hrvatska je pri vrhu liste čekanja za cjepivo, koje još nije proizvedeno.

Stožer za praćenje pojavnosti nove gripe i dalje je u 24-satnom kontaktu sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i Europskim centrom za kontrolu i prevenciju bolesti te će o daljnjim aktivnostima redovito izvještavati hrvatsku javnost, stoji u priopćenju ministarstva.