BOSNA I HERCEGOVINA

Još dva smrtna slučaja zbog smrzavanja

10.01.2017 u 10:22

Bionic
Reading

U Bosni i Hercegovini zabilježena su još dva smrtna slučaja prouzročena smrzavanjem, izvijestili su utorak lokalni mediji

Prema pisanju banjolučkih Nezavisnih novina, u oba slučaja riječ je o starijim muškarcima koji su pronađeni mrtvi na području Banje Luke i Ribnika.

Policija je u oba slučaja obavila očevid i utvrdila da nema elemenata kaznenog djela odnosno da je smrt prouzročena smrzavanjem. Oba tijela navodno su pronađena još 7. siječnja.

Ranije je potvrđena smrt zbog smrzavanja starijeg muškarca na području istočne Bosne.

BiH je danima na udaru ledenog vala koji noćne temperature spušta i na 24 stupnja ispod ništice dok se dnevne rijetko gdje penju za više od petnaestak stupnjeva.


Prema vremenskoj prognozi takvo stanje očekuje se do četvrtka kada bi hladnoća trebala popustiti, no i dalje se očekuju temperature ispod ništice.

Zbog ovakvog stanja, iznimno je opterećen sustav opskrbe energentima. U Sarajevu je smanjena isporuka prirodnog plina toplanama kako bi se taj energent mogao dopremiti do individualnih potrošača koji nemaju drugi izvor zagrijavanja dok je gradski sustav centralnog grijanja preusmjeren na tečna goriva.

Najteže je stanje bilo u Zenici gdje su u protekla dva dana zabilježene temperature niže od 20 stupnjeva ispod ništice.

Ondje je došlo do kvara na sustavu centralnog grijanja u postrojenjima željezare čiji je vlasnik mutinacionalna tvrtka Acelor Mittal.

Došlo je do kvara na elektronskom sustavu kontrole rada kotlova za zagrijavanje pa u Zenici dva dana uopće nije bilo grijanja, a problemi su otklonjeni tek u utorak.