NEMA ODGODE

Johnsonov ured: Izaći ćemo iz EU-a do 31. listopada bez ako i ali

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 09.09.2019 20:33
  • Objavljeno 09.09.2019 u 20:33
Boris Johnson

Boris Johnson

Izvor: EPA / Autor: JESSICA TAYLOR/UK PARLIAMENT / HANDOUT

Nakon što je prijedlog zakona koji obvezuje premijera Borisa Johnsona da traži odgodu najavljenog izlaska zemlje iz EU-a do 31. listopada ako ne bude mogao postići sporazum u ponedjeljak postao zakon ured premijera je objavio da će se Brexit dogoditi do zakazanog datuma te da oko toga 'nema nikakvih ako i ali'

'Premijer je vrlo jasan kada kaže da će zemlju izvesti iz Europske unije do 31. listopada bez 'ako' ili 'ali'. Više neće pristajati na besmislene odgode', priopćio je Johnsonov ured nakon što je aktom kraljice prijedlog zakona postao zakon.

Zastupnici će kasnije u ponedjeljak glasati o prijedlogu premijera Johnsona za prijevremene izbore, koje traži kako na snagu ne bi stupila odgoda Brexita, ali izgledno je da će parlament odbiti i taj njegov zahtjev.

Izlazak iz EU-a, najdramatičniji geopolitički potez Ujedinjenog Kraljevstva u posljednjih nekoliko desetljeća, tako i dalje ostaje upitan više od tri godine nakon njegovog izglasavanju na referendumu 2016., a mogući ishodi uključuju više scenarija od izlaska bez dogovora do potpunog odustajanja od provedbe rezultata referenduma.

Prema zakonu koji je danas potvrdila kraljica Elizabeta, premijer mora tražiti odgodu Brexita do 2020., osim ako u međuvremenu ne postigne novi sporazum s Bruxellesom.

Sada stoga nije jasno koji će biti sljedeći potez premijer Johnsona, s obzirom da čelnici EU-a tvrde da nisu primili nikakve nove prijedloge, no premijer je odlučan provesti Brexit do 31. listopada jer će, u suprotnim, niti nanesena 'trajna šteta povjerenju u našu demokraciju'.

Istovremeno, irski premijer Leo Varadkar rekao je Johnsonu u ponedjeljak u Dublinu da 'u nedostatku prihvatljive alternative, sporazum bez 'backstopa' nije sporazum za Irsku'.

Johnson smatra da taj mehanizam mora nestati iz sporazuma o povlačenju te je o mogućim rješenjima tog spornog pitanja ranije u ponedjeljak razgovarao sa svojim irskim kolegom.

Johnsonov ured nije precizirao o kojim se 'mogućim rješenjima' radi, no premijer je uvjeren da do summita EU-a 17. i 18. listopada ima dovoljno vremena za sklapanje novog sporazuma.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!