predizborni materijal

Johnson predstavio manifest: Provedimo Brexit i dogodit će se plimni val ulaganja u Britaniju

24.11.2019 u 17:55

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson predstavio je u nedjelju svoj izbroni manifest u kojem obećava prije Božića predati parlamentu svoj sporazum o izlasku iz Europske unije i isključuje svaku novu odgodu

Ni tri tjedna do prijevremenih parlamentarnih izbora 12. prosinca, vladajući konzervativci i laburisti pokušavaju različitim platformama privući birače, ali obje sranke predviđaju veću potrošnju.

Johnson je svoj manifest predstavio u nedjelju u konferencijskom centru u Telfordu u središnjoj Engleskoj pošto je ranije ovaj tjedan to učinio Jeremy Corbyn, čelnik oporbenih laburista.

Nasuprot Corbynovu obećanju da će povećati poreze bogatima i poslodavcima kako bi financirao državnu potrošnju, Johnson tvrdi da porezi neće rasti.

Ankete daju veliku prednost Johnsonovim konzervativcima, no velik je i broj neodlučnih birača te je izborni rezultat nepredvidiv.

"Provedimo Brexit i vidjete ćete plimni val ulaganja u našu zemlju", rekao je Johnson predstavljajući svoj manifest.

"Provedimo Brexit i možemo srca i glave usredotočiti na prioritete britanskog naroda", rekao je Johnson kojega su po dolasku u centar njegovi pristaše pozdravili ovacijama, a nešto dalje protivnici su mu izvikivali da je "lažljivac".

Laburistički manifest temelji se na platformi 'oporezuj i troši', a Johnsonov se službeno zove "Provedimo brexit, oslobodimo britanski potencijal".

Konzervativci obećaju zamrznuti poreze na plaće i PDV, kao i socijalno osiguranje.

Johnson najavluje 3 milijarde funti za Fond nacionalnih vještina kao i dodatnih 2 milijarde funti za krpanje rupa na cesti. Obećava ograničiti cijene računa za energiju.

Nekoliko točaka Johnsonova programa

- Za 23,5 milijarda funti smanjiti poreze i javnu potrošnju od 2020. do 2024. godine

- Sporazum o izlasku iz EU treba proći raspravu u parlamentu prije Božića kako bi Britanija mogla izaći krajem siječnja

- Stranka obećaje 50.000 novih medicinskih sestara i bolničara koji će tijekom školovanja primati stipendiju i neće je morati vraćati

- Uspostavit će kontrole za imigrante i okončati slobodu kretanja ljudi. Bit će manje niskokvalificiranih migranata i sveukupan broj će se smanjiti. Kvalificiranim liječnicima, medicinskim sestrama i zdravstvenim djelatnicima ponudit će se vize koje će ti ljudi dobiti u kratkom roku.

Kritike

Glasnogovornik laburista Andrew Gwynne nazvao je Johnsonov manifest "patetičnim".

"Taj manifest ne budi nadu, predlaže ga stranka koja nema što ponuditi zemlji nakon 10 godina rezanja javnih usluga", rekao je Gwynne.

U pokušaju da pridobiju birače, laburisti su obećali kompenzaciju za više od tri milijuna žena koje su izgubile godine državne mirovine kada je podignuta dobna granica za umirovljenje.

  • +13
Prosvjed protiv Brexita u Londonu Izvor: EPA / Autor: VICKIE FLORES

Instituti za analizu poput Instituta za fiskalne studije dvoje u vjerodostojnost programa obiju stranaka. 

Laburisti obećaju da će ispregovarati bolji sporazum s EU u roku od šest mjeseci koji će omogućiti ljudima još jedan referendum, a na njemu će biti ponuđena opcija ostanka u bloku.

Corbyn obećava da će on u tom slučaju biti neutralan, a Johnson je u nedjelju kritizirao takvo Cobynovo stajalište.

"Oni žele odbaciti naš sporazum i ispregovarati novi. No mi ne znamo ni za jednog člana laburista (u parlamentu) ili bilo kojeg drugog zastupnika koji bi podržao takav sporazum", rekao je Johnson što su slušatelji pozdravili aplauzom i smijehom. 

"Bila bi to farsa, komedija kada posljedice takva pristupa ne bi bile katastrofalne kao i izgledi za sljedeću godinu. Nemojmo tome ludilu dati priliku da se dogodi", rekao je Johnson.