glasna svađa

Johnson pod pritiskom dijela kolega da objasni dolazak policije u svoj dom

23.06.2019 u 18:42

Bionic
Reading

Boris Johnson je pod pritiskom nekih svojih kolega torijevaca koji od njega traže objašnjenje za poziv što su ga zbog glasne svađe između njega i partnerice policiji uputili susjedi, usred utrke za mjesto britanskog premijera ovoga bivšeg ministra vanjskih poslova i gradonačelnika Londona

Po zadnjim rezultatima istraživanja javnog mišljenja koje je proveo Mail on Sunday, afera je već negativno utjecala na njegovu popularnost među britanskim biračima, no bivši londonski gradonačelnik i dalje ima čvrstu potporu svojih kolega iz Konzervativne stranke u borbi protiv svojega konkurenta, aktualnog ministra vanjskih poslova Jeremyja Hunta.

Johnson je u subotu u Birminghamu, na prvom od 16 skupova na kojima treba uvjeriti vladajuću Konzervativnu stranku da je on najbolji kandidat koji će izvesti Britaniju iz krize oko Brexita, odbio odgovarati na pitanja o tome zašto je policija došla u njegov dom rekavši kako članove stranke ne zanima zašto je pozvana.

"Mislim da ih ne zanimaju takve stvari, osim ako sam u krivu", rekao je Johnson na skupu Konzervativne stranke, nakon čega je dobio pljesak publike.

"Mislim da žele čuti koji su moji planovi za zemlju i za moju stranku", dodao je on.

Oko 160.000 članova Konzervativne stranke imenovat će do kraja srpnja njezina čelnika koji će automatizmom postati premijer, odmah po odlasku dosadašnje premijerke Theresa May.

Ministar trgovine Liam Fox, koji podupire Hunta, smatra da informacije o incidentu ne bi smjele odvlačiti pozornost od važnih političkih rasprava koje su u tijeku.

"Mislim da ljudi nemaju potrebu slušati o takvim stvarima", a i moramo se usredotočiti na politička pitanja. "Moramo se usredotočiti na Brexit", kazao je Fox.

  • +18
Boris Johnson Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kada je o incidentu riječ, Johnsonov susjed je dnevnome listu Guardian rekao da je u petak čuo vrisku žene nakon koje se čulo lupanje po stanu.

Prema susjedovoj izjavi čula se vika, u kojoj se razabralo da Johnson glasno govori partnerici da "ostavi njegov laptop" te da "odbija otići iz stana", kao i njezine glasne riječi da joj je vinom uništio sofu i da mu "ni do čega nije stalo jer sve uništi".

Pedesetpetogodišnji Johnson, koji je gradonačelnik Londona bio osam godina, smatra da je on jedini kandidat koji Veliku Britaniju može izvesti iz EU-a do 31. listopada i suočiti se sa strankom Brexit Nigela Faragea i Laburističkom strankom Jeremyja Corbyna.

Hunt i Johnson sudjelovat će na predizbornim skupovima diljem Velike Britanije u borbi za čelno mjesto torijevaca, odnosno premijera.