virus na otoku

Johnson kaže da je brzo širenje zaraze u skladu s prognozama

05.10.2020 u 14:04

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u ponedjeljak da brzo povećanje broja zaraženih koronavirusom odgovara vladinim prognozama te da će idući tjedni biti ključni kako bi se vidjelo može li se lokalnim karantenama suzbiti virus

„Učestalost zaraženih zaista u jednu ruku odgovara otprilike onome što smo očekivali”, rekao je Johnson nakon što je Britanija u nedjelju prijavila rekordan broj zaraženih na dnevnoj osnovi od 22.961.

Zbog tehničkog kvara više od 15.000 rezultata testiranja nije bilo prebačeno u računalni sustav na vrijeme, uključujući bliske kontakte zaraženih.

„Da budemo iskreni, mislim da nešto niže brojke koje smo imali nisu zaista odražavale ono što smo očekivali u smislu širenja zaraze pa mislim da su te brojke realne”, dodao je.

„Ključno je to što ćemo u idućih nekoliko dana, tjedana jasnije vidjeti počinju li djelovati neke od restrikcija koje smo uveli... u smislu suzbijanja virusa”.

Na pitanje u vezi cjepiva, kazao je kako mu se čini da AstraZeneca mora biti na pragu otkrića, ali i naglasio da se cjepivo mora pravilno testirati.

"Jako naporno radimo da ga razvijemo. Još nismo to postigli”, rekao je.