novo rješenje

Johnson &Johnson idući tjedan predstavlja rezultate ispitivanja svoga cjepiva

26.01.2021 u 20:52

Bionic
Reading

Johnson & Johnson idući tjedan očekuje rezultate kliničkih ispitivanja svoga cjepiva za covid-19, objavio je u utorak financijski direktor te američke farmaceutske tvrtke čije je cjepivo naručila i Hrvatska. "Planiramo početkom idućeg tjedna izvijestiti o našim rezultatima“, rekao je Joseph Wolk za CNBC.

Tvrtka će tada u SAD-u zatražiti izvanredno odobrenje za svoje cjepivo koje se daje u jednoj dozi i vjerojatno postati treće odobreno cjepivo u Americi, kazao je Wolk.

Dodao je da je treća faza kliničkog ispitivanja, provedena na 45 tisuća ljudi u 80 zemalja, vjerojatno uključivala i one zaražene novim sojevima identificiranima u Južnoafričkoj Republici i Brazilu.

"Vrlo smo sigurni po pitanju dostave cjepiva i ispunit ćemo sve naše obaveze“, istaknuo je Wolk. 

Johnson & Johnson se obavezao isporučiti SAD-u 100 milijuna doza do kraja lipnja i EU-u oko 200 milijuna doza do kraja godine. Hrvatska je od tog proizvođača naručila 900 tisuća doza.

U Europu bi cjepivo trebalo početi stizati u travnju. Američka multinacionalna tvrtka obećala je i 200 milijuna doza za države u razvoju u drugoj polovici godine.