POLITIČKA MODA

Johnson i kravatom ukazao na važan dio sporazuma Britanije i EU koji je bio jedno od najspornijih pitanja u pregovorima

24.12.2020 u 21:42

Bionic
Reading

Britanski premijer Boris Johnson u četvrtak je nosio kravatu s uzorkom ribe kad je objavio da je Britanija postigla trgovinski sporazum s Europskom unijom, ukazavši i na taj način važnost ribarstva za postizanje dogovora.

Tamna kravata s puno ribica, koju je Johnson nosio na konferenciji za medije na kojoj je objavio postizanje sporazuma s EU-om, predstavljala je činjenicu da je pristup ribara britanskim vodama bilo jedno od najspornijih pitanja u pregovorima, izvijestila je agencija dpa.

Obzirom da su pregovori potrajali do posljednjeg trenutka, moda nije bila jedini način izražavanja važnosti pitanja ribarstva za buduće odnose Britanije s EU-om.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i Johnson nedavno su bili na radnoj večeri u Bruxellesu na kojoj su jeli Jakobove kapice koje su bile predmet gorkog spora između Francuske i Britanije.

No britanska ribarska industrija razočarana je što sporazum Britanije s EU-om ne donosi značajnije smanjenje pristupa ribara EU-a britanskim vodama, rekao je njihov predstavnik. 

"Sektor će biti gorko razočaran jer nema odlučnijeg raskida", rekao je Barrie Deas, izvršni direktor Nacionalne federacije ribarskih organizacija za Reuters zamjerivši da je sporazum pretjerano kompromisan. 

Johnson je ranije u četvrtak rekao da je Britanija pristala na "razumno" prijelazno razdoblje od pet i pol godina s EU-om po pitanju ribarstva. Britanija je htjela da to razdoblje potraje tri godine, dok je EU prvo tražila 14 godina. 

Deas je rekao da će najveća briga za industriju biti odluka kojom se ribarskim brodovima EU-a dopušta ribarenje do šest milja od britanskih obala, dok je britanska ribarska industrija tražila da operiraju do 12 milja od britanskih obala.  

"Mislim da će biti puno frustracije", dodao je. 

Pristaše brexita kažu da je ribarstvo simbol suvereniteta, a ribolovna područja u britanskim vodama trebala bi namijenjena prvenstveno za britanske ribarske posade. 

EU je nastojala osigurati pristup za ribarice iz članica bloka poput Francuske i Nizozemske.