UZBUNA U SUSJEDSTVU

Jesu li u BiH stigli ruski specijalci ili ruski umjetnici?!

02.10.2014 u 17:32

Bionic
Reading

Dolazak veće skupine ruskih državljana u Bosnu i Hercegovinu u četvrtak je potaknuo nagađanja lokalnih medija kako je riječ o pripadnicima posebnih ruskih policijskih postrojbi poslanih u tu zemlju sa sumnjivim nakanama, no iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske to su odlučno zanijekali navodeći kako je riječ o umjetnicima, dok je Služba za poslove sa strancima koja djeluje pri Ministarstvu sigurnosti BiH započela provjere kako bi utvrdila o čemu je točno riječ

'Naše su provjere pokazale kako su 124 državljanina Rusije doista smještena u dva hotela na području Laktaša. Tamo su stigli između 26. i 30. rujna, a razlozi njihova boravka u BiH se utvrđuju', kazala je Hini glasnogovornica Službe za poslove sa strancima BiH Sanja Škuletić-Malagić.

Podsjetila je kako državljani Rusije u BiH mogu ulaziti bez viza i boraviti do 30 dana. Ranije tijekom dana TV Federacije BiH (FTV) objavila je kako je krajem rujna preko graničnog prijelaza Rača sa Srbijom u BiH, točnije na područje Republike Srpske, stigla skupina od 140 "ruskih specijalaca". Uz dio koji se smjestio u Laktašima pored Banje Luke, jedan broj navodnih specijalaca je, prema tvrdnjama FTV-a, smješten u Centar za obuku policijskih snaga MUP-a RS-a na Palama.

Vijest o tome kako je navodno skupina ruskih specijalaca 'tajno stigla u BiH' prenio je veći broj čitanih internetskih portala. MUP RS na sve je reagirao priopćenjem navodeći kako je su ruski državljani koji su tamo stigli uglavnom umjetnici i članova umjetničkih društava iz Ruske Federacije.

Oni su, kako se navodi, pozvani sudjelovati na manifestaciji u povodu obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata koju organizira Ministarstvo prosvjete i kulture RS u suradnji s Ruskom Federacijom.

Iz MUP-a RS nazvali su zlonamjernim i nekorektnim medijske interpretacije dolaska ove skupine Rusa u BiH. Jačanje veza Republike Srpske i Rusije u BiH je otvorilo brojna pitanja i postalo razlogom za polemike i tijekom predizborne kampanje koja je u tijeku za parlamentarne izbore 12. listopada.

Unatoč kritikama kojima je izvrgnut zbog otvorenog svrstavanja na stranu Rusije u njenim sukobima sa Zapadom, predsjednik RS Milorad Dodik najavio je kako od toga neće odustati. On je u četvrtak medijima u RS-u najavio kako će se ponovno sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom 16. listopada, kada Putin bude boravio u Beogradu na poziv srbijanskih vlasti.