30 PRIJAVA

Jesu li štandovi za referendum o ćirilici preblizu biralištima?

01.12.2013 u 12:47

  • +6

Referendum o definiciji braka

Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL

Bionic
Reading

Glasovanje na državnom referendumu o ustavnog definiciji braka kao zajednici žene i muškarca protječe bez većih pritužbu, kažu u Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

S terena smo dobili informaciju kako je na biralištu na zagrebačkoj Kajzerici štand za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma o dvojezičnosti tik do ulaza na biralište. Dragan Zelić iz GONG-a nam pak kaže kako ima se građani javljaju kako bi prijavili nepravinosti, no kako oni ne promatraju referendum stoga o tome ne mogu govoriti.

Građani su se, doduše, žalili na SMS poruke koje dobivaju iz jedne političke stranke, no Povjerenstvo tu nije nadležno, s obzirom da referendumska promidžba, bilo 'za' ili 'protiv' referendumskog pitanja, danas nije zabranjena, tumače u DIP-u. Upravo zbog nenadležnosti nisu otkrili o kojoj je stranci riječ.

'Štandovi za prikupljanje potpisa se nalaze u blizini biračkih mjesta ako su dobili suglasnost nadležnog tijela da se na tom mjestu prikupljaju potpisi za referendum. Naša je uputa bila da ti štandovi ne bi trebali biti u neposrednoj blizini glasačkih mjesta, već da bi trebali biti na udaljenosti od najmanje 50m od glasačkih mjesta+, rekli su u DIP-u za tportal.

DIP je zaprimio dojave građana o štandovima na 30-tak biračkih mjesta.

No Povjerenstvo je, ipak, već ranije upozorilo da bi preblizu postavljeni štandovi vukovarskog Stožera mogli ometati današnje glasovanje. Birači bi mogli biti dovedeni u zabludu da se Stožerovo prikupljanje potpisa odnosi na referendum o braku, a osim toga prevelik broj ljudi na jednom mjestu blizu glasačkih mjesta mogao bi otežati pristup biralištu, tumači DIP.

Predsjednik DIP-a, Branko Hrvatin, izjavio je u podne da policija ni danas nije imala posla vezano za bilo kakve incidente. Ravnateljstvo Policije javilo je da nije bilo intervencija, rekao je Hrvatin.

U Hrvatskoj se danas održava državni referendum na kojem se oko 3,8 milijuna birača može izjasniti jesu li za to da se u hrvatski Ustav unose definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca.