Jestivi pokloni, primjerak - drugi!

Jestivi pokloni, primjerak - drugi!

20.12.2011 u 15:04

Bionic
Reading

... ili treći. Prestala sam brojati :). Ovo je diivan i jednostavan poklon, ako imate silikonske kalupe za čokoladne bombone, par raznovrsnih začina po kuhinji i puuno čokolade. I strpljenja da se ista - stisne. Naime, kasnim s ovim postom danas, jer sam bila poprilično nestrpljiva sa stiskanjem čokoladnih, božićnih pralina. Zato vi nemojte ;).

Nema problema s čokoladnim pralinama! Vrlo ih je jednostavno načiniti, kao i truffle. Zato ne oklijevajte, imate još vremena za ovaj diivan, jedinstven i kreativan božićni poklon. Uz sve navedeno je i chic! Naročito ako ga poklanjate obožavateljima čokolade. Možete napraviti varijantu samo s tamnom čokoladom ili poput mene pomiješati mliječnu i tamnu. Tada ispadnu nekako kremastije i slađe.


Gledala sam dvojicu mliječnočokoladnih Svetih Nikola na prozoru, koje smo dobili od roditelja za Sv. Nikolu (u moje čizme za šetanje psa - roditelji su uvijek roditelji koliko god im djeca odrasla bila i jesu!) i pomislila kako ih nikada nećemo pojesti


Osim u alarmantnim slučajevima poput mojeg pms-a, ovakvi pokloni dočekaju ili neku djecu ili odlazak u - smeće. Nažalost.


E pa ova dvojica su završila u čokoladnom ganache-u za božićne praline i ušla u povijest ;)

Dakle, ostalo mi je smjese i za čokoladne truffle, ali ona se još odmara u hladnjaku e da bi se mogla pretvoriti u konzistentne okruglice koje ću uvaljati u gorki kakao.
To preporučam i vama. Imat ćete dva poklona od jedne smjese!

Prvi dio smjese sam izlila u silikonski kalup (imate ih po povoljnim cijenama u svim bolje opremljenim supermarketima) i začinila svim začinima koji su mi došli pod ruku (osim curryja!).


Dakle, ovo su praline s ružmarinom, krupnom soli, kokosom, šafranom, kakaom, vanilin burbon šećerom, cimetom, pimentom, chillijem, cayenne papričicom, maslinovim uljem s tartufima, čajem od ruža, anisom, mljevenim klinčićem i orasima

Po njima možete posuti i koricu limete, limuna, naranče, sitno nasjeckan korijen đumbira ili đumbir u prahu, uliti malo cherryja ili kakvog drugog likera i sve što vam srce poželi ili imate u spremištu svoje kuhinje/smočnice.

Igrajte se! Ispast će super! I pustite čokoladu da se stisne preko noći i dobar dio jutra. Ako će glumiti poklon ne smiju se rastopiti u kutijici. To je amaterski ;).

za najmanje 10 pralina (po kalupu) i još toliko truffli/a

350/400 g tamne čokolade
(ili 200 g tamne čokolade + 2 Sv. Nikole mliječne)
150/200 ml slatkog vrhnja
1 mahuna vanilije
90/100 g maslaca
čep ruma ili amaretta

(poželjno je, na kraju ubaciti i prstohvat aru praha koji pomaže pri stiskanju smjese)
U banjamariju (dupla posuda, jedna s vodom, druga na njoj, prazna, a sve na laganoj vatri) ubacite čokoladu i maslac i pustite da se lagano otapaju.
U posebnoj posudi zagrijte slatko vrhnje i mahunu vanilije do ključanja.

Skinite s vatre i pustite da odstoji 15 minuta. Odstranite mahunu vanilije i ako se čokolada u banjamariji otopila/sljubila s maslacem i amarettom/rumom, dodajte joj slatko vrhnje.


Miješajte dok se sve ne pretvori u glatku, sjajnu, gustu smjesu


Kad je čokolada dovoljno gusta, dakle gotova, prelijte je u silikonskikalup (dosta će vam smjese iscuriti sa strane pa to radite na podlozikoju ste prethodno zaštitili papirom za pečenje)


U svaki otvor sipajte začine koje ste odredili za svoje božićne praline

Kad ste sve ispunili prekrijte ih poklopcem i smjestite na hladno. Prvo sam ih stavila na terasu, navečer, a tek potom u frižider. Pustite da odstoje preko noći i dobar dio jutra.


Kad su dovoljno stisnute, izvadite ih iz kalupa ...


... malo im se divite ;) ...


... i zapakirajte u neku kutijicu koju ste prethodno obložili lijepim, tankim papirom ili celofanom


Predajte ih nekome s puno ljubavi, uz urlik oduševljenja i Sretan Božić!