JEDAN I JEDAN NISU DVA

Jeste li i vi za Božić naučili matematiku humanosti?

26.12.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Blagdansko raspoloženje osjeti se na svakom koraku. Okićene ulice, izlozi koji mame svojim blještavilom, proslave Božića po gradovima diljem Hrvatske. Veselo je uz kućice iz kojih se šire mirisi kuhanog vina, fritula i kobasica. Na žalost, ima i onih koji si to ne mogu priuštiti. No, nisu zaboravljeni. U duhu Božića provode se brojne humanitarne akcije, kako bi svi osjetili dašak blagdanskog veselja

Mnogi su se pojedinci udružili i na svoj način proveli neku od akcija kojom su obradovali mališane i njihove roditelje. Tako je stotinjak Osječana sudjelovalo u Božićnoj utrci za djecu iz Centra za odgoj i obrazovanje Ivan Štark. Utrku je organizirala udruga Zdravo trčanje, uz pomoć volontera, Crvenog križa i Grada Osijeka. Prikupljenim sredstvima nabavit će se didaktička pomagala.

Zahvaljujući mađarskoj manufakturi iz Pečuha, napravljena je torta od crno-bijele čokolade, sastavljena od gotovo deset tisuća kockica, ukupne površine čak devet četvornih metara. Podijeljena je u vrećice koje su posjetitelji kupovali u humanitarne svrhe. Sav prikupljen novac namijenjen je za pomoć mladima koji punoljetstvom izlaze iz sustava skrbi državnih i javnih ustanova. 

Premda brojne humanitarne i volonterske organizacije tijekom cijele godine svesrdno pomažu bolesnima, nemoćnima i siromašnima, tijekom blagdanskih dana te su aktivnosti intenzivnije i učestalije, a sve je veći broj 'običnih' građana koji žele pomoći. 

Udruga Rijeka ljubavi sa 70 volontera, prikupila je prehrambene proizvode i podijelila preko 900 paketa ugroženim obiteljima, što je gotovo četiri tisuće osoba kojima su podijeljeni paketi u samo četiri dana. 

'Nitko neće ostati gladan za ove blagdane. Ovako nešto nam se već dugo nije dogodilo. Građani dolaze, donose pakete, trajnije proizvode. Jedna nam je umirovljenica danas uplatila novac za tri tone krumpira', kaže Štefica Čučak, voditeljica udruge Rijeka ljubavi koja je otvorila prvu socijalnu samoposlugu u Osijeku. 

Prema njenim riječima, pakete su osigurali zahvaljujući brojnim donatorima poput Merkur osiguranja, jednog osječkog odvjetničkog ureda,  Lions kluba Mursa Osijek, Saponije Osijek, Plive Zagreb, osam osnovnih i srednjih škola te drugih donatora. Uključili su se u akciju i neki 'stari' donatori poput Osječanina Branka Ostovića, koji svake godine uplati veću sumu od nekoliko desetaka tisuća kuna.

'Vlada jedna atmosfera u kojoj svi suosjećaju, žele pomoći, jedno veselo ozračje, koje nas je ugodno iznenadilo. Premda stoje u redovima,  naguravaju se, promrznu vani na hladnoći,  ljudi  odlaze zadovoljni i sretni, a to je božićni dar koji oni daruju nama', kaže Štefica Čučak.

Premda je na snagu stupio Pravilnik o uvjetima, kriterijima i načinima doniranja hrane i hrane za životinje, a prema kojem su donatori oslobođeni plaćanja PDV-a, takve donacije još ne stižu u socijalne samoposluge, što nam je potvrdila i voditeljica udruge Rijeka ljubavi.

Stoga je Caritas uputio poziv svim potencijalnim donatorima da iskoriste tu zakonsku mogućnost kako bi se što manje hrane bacalo, a što više iskoristilo za potrebe osoba i obitelji slabijeg materijalnog stanja.  

Preko projekta Socijalna košarica, u deset mjeseci ove godine, Caritas Zagrebačke Nadbiskupije je podijelio 3959 paketa prehrambenih i drugih proizvoda, oko 30 tona kruha i peciva, 12 tona jabuka i  3,5 tone mandarina, ukupne vrijednosti dva milijuna kuna.

I dok se humanitarne organizacije baziraju na prikupljanje i podjelu humanitarnih paketa i pomoći, pojedinci svojim nesebičnim djelima pružaju dobrotu, koja je u pojedinim slučajevima prijeko potrebna. A jedno takvo djelo izveo je humani zagrebački liječnik zaposlen u osječkoj hitnoj službi, Dragan Maloševac, istrčavši ultramaraton između Osijeka i Apatina, u dužini 52 kilometra.

Pozvao je sve svoje prijatelje da za svaki pretrčani kilometar uplate jednu kunu za mladu osamnaestogodišnju, nezaposlenu majku i njenog tri mjeseca starog sinčića. Za tešku životnu situaciju mlade majke i njenog djeteta, doktor Maloševac je saznao od svoje prijateljice i odlučio pomoći, iako ih nije ni poznavao.

'Ne mogu pomoći svima, ali mogu pomoći nekima' ustvrdio je Maloševac i svoju nakanu odlučio provesti u djelo. Svojom akcijom potakao je dobrotu, pa su se na njegovu inicijativu odazvali brojni prijatelji i dobročinitelji.

Na svom Facebook statusu objavio  je da je množitelj kuna za donaciju 52, ali kaže, posebno ga je dirnuo odgovor jednog njegovog prijatelja koji je uplatio znatno više, a na upit je li imao matematiku u osnovnoj školi, odgovorio je:

'Naravno da jesam, ali 1 i 1 nisu dva već 11.'