VUK SE VRAĆA KUĆI

Jeremić osniva institut za održivi razvoj

11.09.2013 u 18:27

Bionic
Reading

Predsjednik Opće skupštine Ujedinjenih naroda (UN) u jednogodišnjem mandatu Vuk Jeremić će, po povratku iz New Yorka, zadržati zastupnički mandat u srbijanskom parlamentu, ali se neće angažirati ni u jednoj stranci, već namjerava osnovati institut za međunarodne odnose, piše u srijedu beogradski list Blic

Prema saznanjima tog lista, nakon što mu istekne mandat na čelu svjetske organizacije, Jeremić se vraća u Beograd gdje će osnovati institut za međunarodne odnose i održivi razvoj.

U radu Instituta, kako navodi Blic, Jeremić se namjerava osloniti na pomoć Jeffreya Sachsa, nekadašnjeg savjetnika bivšeg premijera Jugoslavije Ante Markovića i poljske vlade, te još nekolicine uglednih dužnosnika iz svijeta međunarodne politike koji su u prethodnih godinu dana bili članovi Visokog vijeća predsjednika Opće skupštine UN.

Jeremić se vraća u Srbiju u prvoj polovici listopada, a već sredinom studenog bi trebao osnovati institut za međunarodne odnose i održivi razvoj koji će se prvenstveno baviti projektima i politikom održivog razvoja za 21. stoljeće. On je navodno o svojim planovima već izvijestio predsjednika Tomislava Nikolića i premijera Ivicu Dačića i najavio da će ova organizacija sa svojom snažnom međunarodnom mrežom i kontaktima biti spremna pomoći promicanju Srbije u svijetu.

Jeremić, koji je u parlament izabran na listi Demokratske stranke (DS), čiji je bio član ali je u međuvremenu isključen iz nje, nastavit će političku karijeru kao neovisni zastupnik, ali se neće pridružiti ni jednoj stranci, piše list pozivajući se na izvore iz Jeremićeva ureda.

Jeremić i Sachs su se, navodno, dogovorili da institut za međunarodne odnose i održivi razvoj bude dio međunarodne mreže sveučilišta Columbia, na kojem je angažiran Sachs, dok bi Jeremić kao predsjednik instituta imao formalni istraživački angažman na Columbiji.

Bivši šef srbijanske diplomacije izabran je u lipnju 2012. za predsjedatelja Opće skupštine UN-a, a nakon svibanjskih izbora iste godine u Srbiji, kao kandidat s liste DS-a, dobio je i zastupnički mandat u srbijanskom parlamentu.


Početkom veljače ove godine isključen je iz Demokratske stranke (DS) zbog nepoštivanja odluke Središnjeg odbora DS i kršenja Statuta stranke. Odluci o isključenju iz DS prethodio je zahtjev novog predsjednika Dragana Đilasa, da svi bivši ministri, uključujući i Jeremića, vrate zastupničke mandate u srbijanskom parlamentu jer 'vlada nije ispunila očekivanja građana', što je 2012. za posljedicu imalo izborni poraz koalicije na čelu sa DS-om. Svi bivši ministri taj su zahtjev prihvatili i vratili mandat, osim Jeremića koji ostaje u skupštini kao neovisni zastupnik.

Bivši srbijanski šef diplomacije imao je, po pisanju medija, ambicije ostati u vrhu svjetske organizacije i kandidirati se za mjesto glavnog tajnika. Agencija Tanjug je, pozivajući se na američki portal World Politics Review (WPR) u travnju ove godine objavila da bi Jeremić mogao biti jedan od glavnih kandidata za novog glavnog tajnika UN-a nakon isteka mandata Ban Ki-moona. Uz njega su se kao mogući kandidati navodili bivši slovenski predsjednik Danilo Tuerk, slovački diplomat Jan Kubish te ravnateljica UNESCO-a Bugarka Irina Bokova.