SLOVENIJA ODOBRILA KOMEMORACIJU

Jelinčič ustao protiv 'fašističkog marša' esula

27.02.2009 u 21:21

Bionic
Reading

Tršćanska udruga 'Unione degli Istriani' u subotu će prvi put na slovenskom teritoriju obilježiti Dan sjećanja na fojbe i žrtve egzodusa, a tomu se u priopćenju za javnost usprotivila ultranacionalistička parlamentarna stranka Zmage Jelinčiča, ustvrdivši da je to 'fašistički marš' na Sloveniju

LJUBLJANA - Unija talijanskih Istrana, koju vodi Massimiliano Lacota, baštini tradicije "esula" koji su nakon Drugoga svjetskog rata napustili krajeve koji su danas u sastavu Slovenije i Hrvatske, a prijašnjih je godina željela u Sloveniji obilježiti taj spomen-dan koji se već nekoliko godina u Italiji u početku veljače slavi kao državni praznik.

Lani je skupina iz te udruge privatno obišla neka mjesta važna za povijest talijanske zajednice u Kopru, ali im policija nije dopustila komemoraciju u selu Rodiku na slovenskom Krasu, gdje se nalazi napušteni rudnik jer njihov skup nije bio prijavljen. U rudniku se navodno nalaze neke talijanske žrtve iz poraća, no mjesni stanovnici kažu da to nije točno.

Ove je godine prvi put slovenska policija dopustila obilježavanje talijanskog spomen-dana jer je skup prijavljen, pa će se pripadnici udruge okupiti u selu Lokevu blizu Sežane, u blizini jame Golobivnice, javili su slovenski mediji. Talijanske optantske udruge tvrde da je ta jama nakon rata bila "puna mrtvaca".

Međutim, za zabranu dolaska talijanske udruge zauzela se u priopćenju za javnost Slovenska nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča koja tvrdi da nije riječ o komemorativnom skupu, kako je to prijavljeno policiji, nego o "fašističkom maršu".

Najavljeni dolazak Talijana nije komemoriranje žrtvama jer u jami nikad nisu bila nađena nikakva mrtva tijela, nego je skup krinka za izražavanje "agresivnih pretenzija prema slovenskom teritoriju", navodi Jelinčičeva stranka i traži da se skup zabrani.