NEOČEKIVANA FORMULA

Jednostavan lijek za ćelavost – čupajte kosu!?

10.04.2015 u 15:56

Bionic
Reading

Znanstvenici već desetljećima znaju da bakterije mogu međusobno komunicirati kemijskim signalima. Zahvaljujući tzv. osjetu kvoruma mikrobi točno prepoznaju kada su se namnožili u dovoljnom broju da izvrše napad na neki organizam

Jedno novo istraživanje predstavljeno u časopisu Cell pokazalo je da slična komunikacija postoji i među stanicama u ljudskim tkivima te da bi ona mogla biti temelj korisnih terapija.

Cheng-Ming Chuong, profesor patologije na Keck School of Medicine, otkrio je da čupanje dlaka može potaknuti stanice folikule na ponovno stvaranje dlaka. No signalizacija je uspješna samo ako su ispunjeni određeni uvjeti.

Studija provedena na miševima otkrila je da čupanje 200 dlaka određene gustoće i u odgovarajućem uzorku može potaknuti rast oko 1.200 novih dlaka.

'Ovaj rad ukazuje na mogućnost liječenja alopecije, odnosno ćelavosti', rekao je prvi autor studije Chih-Chiang Chen.

Na temelju ranijih spoznaja da oštećenje folikula može izazvati regeneraciju u obližnjim folikulima, tim je ispitao različite konfiguracije odstranjivanja dlaka.

Rezultati su pokazali da čupanje međusobno udaljenih dlaka s površine koja prelazi površinu promjera šest milimetara ne pokreće regeneraciju. No čupanje većeg broja dlaka na malim kružnim površinama promjera od tri do pet milimetara potiče rast između 450 i 1300 dlaka čak i u okolnom području.

Tim je pokazao da se ovaj rast temelji na principu osjeta kvoruma koji definira kako će sustav reagirati na stimulanse koji djeluju na neke njegove dijelove, ali ne na sve.

Molekularnom analizom stručnjaci su odgonetnuli kako funkcionira ovaj mehanizam. Folikuli iz kojih su iščupane dlake poslali su signale uzbune oslobodivši upalne proteine koji su pak privukli obrambene stanice na ozlijeđeno mjesto. Ove stanice potom su izlučile signalne molekule kao što je faktor tumorske nekroze alfa koji su folikulima poslali informaciju da je vrijeme da počnu stvarati dlake.

Slični procesi, mada ne tako očigledni, mogli bi postojati i u drugim ljudskim tkivima. U sljedećem koraku tim će istražiti djeluje li ista metoda na ljudske folikule. Drugim riječima, prije nego što se odlučite počupati preostale dlake na svojoj glavi, pričekajte na konačno zeleno svjetlo znanstvenika.