NEPOVJERENJE U PRAVOSUĐE

Jednom od ubijenih prije dva mjeseca pronađen heroin i vaga. Evo zašto nije završio ni u pritvoru

14.01.2020 u 07:49

Bionic
Reading

Zašto građani nemaju povjerenja u pravosuđe i policiju - možda najbolje oslikavaju primjeri koji su se dogodili u posljednje vrijeme. Prije manje od dva mjeseca Omiš je zgrozila brutalna egzekucija, a ubojica je u vrijeme likvidacije trebao biti u zatvoru, podsjeća Dnevnik Nove TV, dodajući da je drugi muškarac u Đakovu ubio dvoje ljudi, a iako je imao pet kaznenih prijava ni dana nije proveo u zatvoru

Trostruki splitski ubojica stari je znanac policije. Višestruko prijavljivan zbog drskih krađa, do sada je pravomoćno osuđen samo na mjesec dana zatvora tj. uvjetno na šest mjeseci zbog nasilja u obitelji.

>>> Osumnjičeni za trostruko ubojstvo u Splitu pod jakim policijskim osiguranjem stigao u Zatvorsku bolnicu u Zagrebu

Laički rečeno u zatvoru nije bio niti jedan jedini dan. "Nitko ne radi, ne rade svoj posao. Osude ga, puste ga vani, izađe, ponovi isto, a dilera i droge znamo da ima", smatra Splićanka Ivančica. "Znamo svi napamet po Splitu te dilere. Divljaju, gaze ljude po pješačkim prijelazima i nitko ništa ne radi", dodaje Ivo za Dnevnik Nove TV.

  • +17
Osumnjičeni za trostruko ubojstvo prevezen u Zatvorsku bolnicu Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Pravo je pitanje što je na slobodi radio i 25-godišnji ubijeni mladić. Naime, prije dva mjeseca policija mu je u stanu uz vage pronašla i 274 grama heroina i 2,6 grama kokaina. Kada preračunamo to sve u kune, vrijednost droge na ulici iznosi oko 150.000 kuna. Da apsurd bude veći, nadležno odvjetništvo u Splitu za mladića nije tražilo istražni zatvor.

Za Dnevnik Nove TV pojasnili su i zašto. "Zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Splitu u ovom kaznenom predmetu nije podnio prijedlog za određivanje istražnog zatvora obzirom da je iz izvoda iz kaznene evidencije Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske proizlazilo da osumnjičenik do sada nije bio osuđivan zbog bilo kojeg drugog kaznenog djela", priopćeno je iz splitskog državnog odvjetništva.

Količina droge očito nije bila dovoljno dobar razlog. Prvi čovjek MUP-a smatra kako je rješenje u prevenciji. "Ljudi znaju da, ukoliko je netko počinio nekakvo djelo, da će u konačnici za to djelo biti adekvatno kažnjen, sankcioniran, da će biti lišen slobode", kazao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

  • +10
Ministar Davor Božinović komentirao ubojstva u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Egzekucija na parkiralištu

No vratimo se u hrvatsku stvarnost. Prije samo 57 dana Omiš je zgrozila brutalna egzekucija na parkiralištu fast fooda. Tada je, još nepoznati muškarac, s nekoliko hitaca u glavu likvidirao 38- godišnjaka. I ovdje je, pokazat će se, ubojica bio stari znanac policije.

U vrijeme likvidacije trebao je biti u zatvoru - no tamo nije završio jer mu je rješenje o istražnom zatvoru upućeno redovitom poštom koju nije primio - niti ga itko može prisliti da je primi. Podsjetimo, riječ je o čovjeku s više od 100 raznih kaznenih prijava, koji je turistu odgrizao dio uha.

Ubio dvoje u Centru za socijalnu skrb

Drugi je muškarac pak ubio dvoje radnika Centra za socijalnu skrb u Đakovu. Likvidirao ih je hitcima u glavu nakon što nisu udovoljili njegovim zahtjevima.

I on je imao pet kaznenih prijava. Od izazivanja požara, nasilničkog ponašanja, nanošenja teških tjelesnih ozljeda, ali i ono najgore imao je pravomoćnu presudu za nedopušteno držanje oružja. Sud ga je za sva kaznena djela osudio na uvjetnu kaznu. Dakle - niti dana za sve navedeno nije proveo u zatvoru.