nepravilno postupanje

Jedna osoba poginula, osam ozlijeđenih u skladištu streljiva u Sibiru

06.08.2019 u 18:27

Bionic
Reading

Ruska vojska objavila je u utorak da je ugasila požar u skladištu streljiva u Sibiru koji je izazvao niz zaglušujućih eksplozija, pri čemu je jedna osoba poginula, najmanje osam je ozlijeđeno, a uzrok bi mogao biti nepravilno postupanje sa streljivom

"Požar je potpuno pod kontrolom. Nema više žarišta", objavilo je rusko ministarstvo obrane u priopćenju koje prenosi agencija TASS.

Detonacije su prestale prije nekoliko sati, dodaje vojska.

Eksplozije su izbile u ponedjeljak u skladištu projektila blizu grada Ačinska u pokrajini Krasnojarsk, nekih 4000 kilometara istočno od Moskve. Zbog eksplozija koji su razlog da su komadi padali i do nekoliko kilometara udaljenosti od skladišta, tisuću osoba moralo je biti evakuirano.

Prema zadnjim podacima koje su objavile ruske vlasti, jedna je osoba poginula, a osam je zadobilo "tjelesne ozljede različite težine".

Lokalne vlasti objavile su da je 9500 stanovnika moralo biti evakuirano u području 15 kilometara od mjesta katastrofe. Više do 6000 ljudi samo je odlučilo privremeno napustiti svoje domove.

Ruska vojska poslala je u intervenciju deset kanadera, pet helikoptera i više od 70 pirotehničara. 

"Vjerojatni uzrok (eksplozije) je ljudska greška", rekao je zamjenik ruskog ministra obrane Dmitirj Bulgakov na konferenciji za novianre. 

Eksplozije u skladištima streljiva česte su na području bivšeg Sovjetskog Saveza, često izazvane nemarom i nedostatnim održavanjem golemih zaliha koje potječu iz doba hladnog rata.

Lokalni portal Tayga.ru piše da uprava skladišta nije poštivala protupožarne propise zbog manjka novca. 

Ruske vlasti najavile su otvaranje istrage "zbog kršenja propisa o rukovanju oružjem".