BIROKRATSKI DELIRIJ

[VIDEO] Ruski načelnik izbačen iz stranke nakon što je judo zahvatom srušio novinara zbog neugodnih pitanja

30.05.2019 u 22:38

Bionic
Reading

Novinar ruske televizije Rusija 24 završio je na podu nakon što je lokalnom dužnosniku postavio neugodna pitanja vezana za nužni smještaj obitelji koje su prije četiri godine izgubile krov nad glavom u katastrofalnim požarima u kakazijskoj oblasti u jugoistočnom Sibiru

Kako javljaju ruski mediji, novinari televizije Rusija 24 obratili su se šefu lokalne administracije Sergeju Zajcevu za komentar o neprikladnim stambenim uvjetima za stanovnike koji su ostali bez krova nad glavom nakon požara u Kakaziji 2015. godine.

Zajcevov razgovor za televiziju pošao je po zlu kada je reporter načelniku postavio pitanje o državnim fondovima koji su osnovani za izgradnju stanova za preživjele u požaru te mogućem slučaju korupcije.

Ljutiti načelnik je nakon postavljenog pitanja počeo vrijeđati i udarati novinara kojeg je potom srušio na pod judo zahvatom, dok su ga njegovi suradnici pokušali spriječiti u napadu.

Snimka napada izazvala je zgražanje ruske javnosti, ali i žestoku raspravu političara i novinara koji su kritizirali načelnikove postupke.

Zajcev je nakon napada pokušao opravdati napad nazvavši reportera 'profesionalnim provokatorom', no čelnici njegove stranke Jedinstvena Rusija nisu prihvatili njegova opravdanja te su ga hitnim postupkom izbacili iz stranke. Pritom su njegovo ponašanje nazvali 'birokratskim delirijem'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Russia Insight

Tijekom šumskih požara 2015. u jugoistočnom Sibiru poginulo je nekoliko desetaka ljudi, dok su tisuće ostale bez svojih domova. Zajcev je nakon istrage optužen za nemar koji je doveo do smrtnih posljedica te je osuđen na četiri godine zatvora. Vrlo brzo nakon presude je amnestiran te je uspio zadržati svoju funkciju.

Ruske vlada je nakon požara naredila lokalnim vlastima da stanovnicima koji su ostali bez domova osiguraju smještaj. Prema tvrdnjama ljudi koji su ostali bez krova nad glavom, lokalne vlasti su odugovlačile s izgradnjom novih zgrada, a kada su one konačno dovršene ispostavilo se da nisu pogodne za stanovanje.