POGREŠNA IZVJEŠĆA

Jedan od navodno pogubljenih sjevernokorejskih dužnosnika pojavio se živ i zdrav

03.06.2019 u 12:07

Bionic
Reading

Sjevernokorejski dužnosnik za kojeg se pisalo da je završio na prisilnom radu u logoru snimljen je na koncertu tijekom vikenda sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom. Prošlog petka objavljeno je da je Kim Yong-chol kažnjen i poslan na preodgoj u logor

Sjevernokorejski mediji prikazali su ga na koncertu u društvu drugih visokih dužnosnika. Popis sudionika identificirao ga je kao prisutnog, premda je slika pokazivala njegovo lice djelomično skriveno rukama. Kim Yong-chol, bivši vrhunski obavještajac, opisan je kao desna ruka sjevernokorejskog vođe, javlja BBC.

Yong-chol u siječnju je otputovao u SAD kako bi pripremio drugi sastanak na vrhu između Kim Jong-una i predsjednika Trumpa, održan u Vijetnamu. Izvješća u petak govorila su da je Kim Yong-chol nestao, a pozivala su se na izjavu anonimnog izvora koja je objavljena u južnokorejskim novinama. List je također objavio da je Kim Hyok-chol, bivši izaslanik Sjeverne Koreje u SAD-u, pogubljen u zračnoj luci u Pjongjangu.

Hyok-chol bio je još jedna ključna osoba koja je sudjelovala u pripremi samita između SAD-a i Sjeverne Koreje, održanog u veljači ove godine. Nije bio među sudionicima navedenog nedjeljnog događaja, a državni mediji još nisu izvijestili o bilo kakvom pogubljenju ili kažnjavanju, tako da njegovo mjesto boravka i sudbina ostaju nepoznati.

Je li Kim Yong-chol doista poslan na preodgoj u radni kamp?

Sudjelovanje Kim Yong-chol na nedjeljnom koncertu i činjenica da se nalazio na listi gostiju ne znači to da on nije kažnjen za kolaps razgovora u Vijetnamu.

'Ne bih se iznenadio ako je degradiran', izjavio je za BBC stručnjak za Sjevernu Koreju Andrei Lankov sa Sveučilišta Kookmin iz Seula. 'Ali u nedjelju je viđen vrlo živ, i to znači da je još uvijek u poziciji moći. Da je bio u zatvoru ili u radnom logoru, nikada mu ne bi bilo dopušteno da se nađe na takvom događaju.'

  • +5
Susret Donalda Trumpa i Kim Jong-una Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Na pitanje ima li ikakve sumnje u izvještavanje državnih medija, Lankov je odgovorio da je bio na službenoj fotografiji, spomenula ga je KCNA (Korejska središnja novinska agencija) i da se oni nemaju razloga upuštati u komplicirane šarade. Zna biti teško provjeriti izvješća da su visokopozicionirani Sjevernokorejci pali u nemilost vođe i da su sklonjeni ili pogubljeni. Takve se tvrdnje često pokažu netočnima, naveo je Lankov.

Južnokorejski mediji i vlada u Seulu u prošlosti su govorili i pisali o čistkama kod sjevernih susjeda, no ubrzo bi se pojedinci pojavili živi i uz Kim Jong-una. Pjevačica Hyon Song-wol je najbolji primjer za to. Godine 2013. navodno je bila strijeljana, i to strojnicom, dok su članovi njezina orkestra gledali pogubljenje. Međutim 2018. pjevačica se pojavila na čelu sjevernokorejske delegacije koja je bila u posjetu Seulu pred Zimske olimpijske igre održane u Južnoj Koreji.