BRANITELJSKE UDRUGE OSUĐUJU

'Jedino sveto što smo imali u Vukovaru sada su podijelili'

19.11.2013 u 16:33

Bionic
Reading

Dan nakon obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koje je ostalo u sjeni podjela i sprječavanja državnih čelnika da sudjeluju u Koloni sjećanja i zajedno s desetcima tisuća ljudi odaju počast na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, vukovarske braniteljske udruge uglavnom ističu kako podjela nije trebalo biti te da je svima, pa tako i državnim čelnicima, trebalo dopustiti da se zajedno s narodom poklone žrtvama

'Neka mi netko objasni od članova Stožera što su s time postigli. Po meni, baš ništa, osim što nas cijela Hrvatska gleda onako malo s čudnim očima. Mislim da je sve jako dobro izrežirano i nisam stekao dojam da se time išta postiglo. Smatram da je to čisti promašaj i da su jedino sveto što smo imali u Vukovaru sada podijelili', ustvrdio je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Zdravko Komšić.

Istaknuo je kako mnogi koji su bili u koloni i s kojima je poslije razgovarao uopće nisu shvatili da su formirane dvije kolone i da državnog izaslanstva nema te su jednostavno stali među ljude koji su već stajali ispred bolnice.

'Nisu shvaćali da su to dvije kolone, da je to podjela. Sada reći da se uz njih svrstala nekakva vukovarska Hrvatska, oni neka kažu što hoće, ali moje je mišljenje da nije tako. Vidjeli ste, što ja nisam znao, da su članovi Stožera takoreći zabranjivali ljudima ulazak u krug bolnice', rekao je Komšić.

Po mišljenu predsjednice Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja 'Vukovarske majke' Mande Patko, jučerašnja Kolona sjećanja, bez obzira na sve događaje i dvije kolone, bila je jedna od najvećih.

'Osobno mislim, da sam bila u koloni Vlade, pokupila bih lampione, svakom političaru dala jedan u ruku da dostojanstveno dođu do groblja. Mislim da bi tu dobili poene i odali isto počast kao i svi ostali. Nije važno jesi li prvi ili zadnji u koloni, važno je da si tu', istaknula je Patko.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir smatra kako jučer nije bilo 'ni vrijeme ni mjesto za politiku' u tome gradu. 'Ne bih govorila o dvije kolone, već samo možda o osjećaju hrvatskoga naroda koji je u ključnom trenutku pokazao da Vukovar u svakom slučaju treba potporu', istaknula je.

'A o tome gdje je tko bio, u kojoj koloni, ne bih govorila. Svi koji su htjeli jučer su se poklonili žrtvama na bilo koji način', zaključila je Patko.


I predsjednik Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijel Rehak smatra da je sve koji su došli u Vukovar trebalo pustiti da odaju počast onima kojih više nema 'jer su to dani odavanja počasti'.

Istaknuo je kako nije dobro ni lijepo nekoga u tome sprječavati. 'Nije to lijepo, nekom tko dođe da oda neko poštovanje, a sputava ga se u tome. Mislim da je Vlada napravila prije toga pogrešku sa silom ispunjavanja zakonskih odredaba i ovo je sada reakcija, ali do toga nije trebalo doći, bar ne ovih dana', rekao je taj bivši logoraš.

Predsjednik Udruge vukovarskih branitelja 'Vukovar 91' Ivan Kovačić rekao je kako o tome što se jučer dogodilo u Vukovaru svatko ima svoje viđenje i svoje mišljenje, a smatra da su se "neke stvari jednostavno morale dogoditi".

'Da je bilo više dijaloga i razgovora prije toga, mislim da do toga ne bi došlo. Međutim, problem je u tome što su tvrde i jedna i druga strana, i jedni i drugi ne žele odstupiti od stavova i dogodilo se što se dogodilo', ocijenio je Kovačić.

Zaključio je, ipak, da se ono što se dogodilo jučer, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, nije smjelo dogoditi jer su 'žrtve te koje su trebale biti u središtu pozornosti'.