POGLED STRUČNJAKA

'Jedino rješenje za kraj terorizma je stvaranje palestinske države'

21.10.2023 u 22:02

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji RTL Danas, voditelj studija terorizma i međunarodne sigurnosti na Filozofskom fakultetu Mirko Bilandžić komentirao je strah od terorističkih napada i širenja sukoba na Bliskom istoku

'Terorizam je fenomen s dubokim strukturalnim uzrocima i jedino rješenje je otklanjanje uzroka. U ovom slučaju bi to značilo stvaranje palestinske države. Da je ona ostvarena, što je međunarodnim pravom regulirano još 1947. godine, ne bi postojao ni Hamas ni palestinski džihad ni druge palestinske terorističke frakcije koje su na sceni zadnjih 30 godina. Ako se radi o sprječavanju budućih terorističkih akata, koriste se razne taktike, jedna od njih je i kontrola graničnih kretanja. To bi značilo da terorizam ima uvozne elemente, u nekim slučajevima na zapadu smo imali takvih elemenata i od tad postoji nekakva histerija oko kontrole granica. Ako uzmemo zapadnu Europu zadnjih 10 godina, svi slučajevi terorizma su bili domaći terorizam', rekao je Bilandžić gostujući u emisiji RTL Danas.

Upitan treba li Hrvatska pojačati kontrolu na granici s BiH, Bilandžić ocjenjuje da je cijelo okruženje Hrvatske rizično. 'Ne radi se tu o protuterorizmu. Jedina je važna obavještajna penetracija u terorističke grupacije. Jedini način da spriječite terorizam je da znate tko, kad i gdje će ga napraviti. Sve ostalo su samo tehničke implikacije. Treba vam moćna obavještajna služba', kaže Bilandžić, a na pitanje ima li Hrvatska takvu službu dodaje: 'Toplo se nadam'.

  • +10
Ponovno uvedene kontrole na granici sa Slovenijom Izvor: Pixsell / Autor: Nik Rovan/PIXSELL/F.A. BOBO

Na pitanje hoće li i druge europske zemlje, poput Austrije, izvesti vojsku na ulice, Bilandžić kaže da hoće. 'Vojne formacije u unutarnjim pitanjima mogu se angažirati na različitim tipovima poslova, poput onih koje se tiču osiguranja infrastrukturnih objekata. To će se događati i događalo se već u Europi', ocjenjuje.

Na pitanje je li globalni sukob u ovakvim okolnostima realan, stručnjak ocjenjuje da je globalni sukob jedan od pet mogućih scenarija, no da bi sukob u Pojasu Gaze zasad trebao ostati na regionalnoj razini.