O POSVOJENJU U SABORU

'Jedan poziv mjesečno ne znači brigu o djetetu'

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.05.2011 13:50
  • Objavljeno 18.05.2011 u 12:37
Davorko Vidović

Davorko Vidović

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list

Hrvatski sabor danas je nastavio zasjedanje raspravom o prijedlogu izmjena Obiteljskog zakona, još jednim iz paketa zakona koji se usklađuju sa Zakonom o općem upravnom postupku, a koji je u raspravi dobio potporu saborskih klubova

Zakon o općem upravnom postupku (ZUP), koji je usklađen s pravnom stečevinom EU-a, propisuje rok od 15 dana za žalbu na prvostupanjsku odluku o posvojenju.

Važeći Obiteljski zakon predviđa žalbeni rok od osam dana od dana primitka odluke te ga je potrebno uskladiti sa ZUP-om.

S obzirom na to da se predmetna odredba usklađuje sa ZUP-om na način da se rok za žalbu od 15 dana smatra primjerenim rokom za stranku, u vladi smatraju da nije potrebno Obiteljskim zakonom kao posebnim propisom propisivati rok za žalbu.

Žalbu protiv odluke o posvojenju u drugostupanjskom postupku rješava ministarstvo nadležno za poslove socijalne skrbi.

Davorko Vidović
najavio je potporu SDP-a predloženim tehničkim izmjenama, ali i zamjerio Vladi  što nije iskoristila priliku da kroz izmjene Obiteljskog zakona pokrene cjelovitu reformu sustava posvajanja djece.

Podsjetio je i da je premijerka Jadranka Kosor ranije najavila takvu reformu, pozivajući centre za socijalnu skrb da jače prionu tom poslu te manje 'slušaju papire, a više žive ljude'.

Vidović je istaknuo da se slaže s premijerkom, ali ne i s 'izostankom akcije iza tako dobro definirane potrebe i uočavanja problema'.

Podsjeća da se na posvojenje djeteta čeka tri godine, da je u dječjim domovima 1063 djece, 1808 u udomiteljskim obiteljima, 244 ima uvjete za posvojenje, a u 2008. posvojeno ih je samo 132, od kojih 81 mlađe od pet godina.

'Jedan telefonski poziv mjesečno nije znak da se netko skrbi o svom djetetu', rekao je Vidović, ističući da tu treba u okviru struke provjeriti tko 'fingira roditeljstvo'.

Nedjeljka Klarić (HDZ) naglasila je da je Obiteljski zakon potvrda da država štiti materinstvo, djecu i mladež te stvara uvjete za skrb o pravima djeteta, posebno za djecu bez roditelja ili bez adekvatne roditeljske skrbi.

'Moramo znati da su sretna djeca danas sretni ljudi sutra', poručila je.

Marijana Petir
(HSS) naglašava da je obitelj prva škola međuljudskih odnosa, a obiteljski odnosi u hrvatskom, kao i u svakom drugom društvu imaju važno mjesto.

I ona smatra da je svaki obiteljski dom, pa i onaj posvojiteljski, puno bolji za djecu od institucija, pozivajući na jačanje sustava udomljavanja djece.

Na poteškoće pri ostvarenju želje za posvajanjem upozorio je i Boro Grubišić (HDSSB), također pozivajući na pojednostavljenje procedure dobivanja rješenja za posvojenje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi