konačno kod kuće

Jedan od Britanaca oslobođenih s Prebegom ispričao horor ruskog zarobljeništva: 'Mislim da su nas mučili iz zabave'

23.09.2022 u 12:59

Bionic
Reading

Vjekoslav Prebeg, Hrvat koji je zarobljen u Ukrajini i prije dva dana oslobođen, u javnosti još nije otkrio što je sve prošao u petomjesečnom zarobljeništvu. Neke detalje počeli su otkrivati britanski zarobljenici koji su također oslobođeni s Prebegom

John Harding, jedan od pet Britanaca koji su se kao i Prebeg jučer vratili kući, ispričao je za britanske medije detalje torture kroz koju su prolazili u zarobljeništvu. Kazao je za Daily mail, kako je prilikom ispitivanja mučen i premlaćivan.

Harding je ispričao kako su Rusi koristili su elektrošokere za stoku kojima su ubadali zatvorenike, ali i da su stari telefon pretvorili u spravu za mučenje. Ratnim zarobljenicima bi se naredilo da okreću broj, a kada bi se brojčanik okrenuo, dobili bi električni šok. 'Prilično inventivno', kaže Harding. Tijekom zatočeništva u Donecku pod ruskom okupacijom, dijelio je skučenu zatvorsku ćeliju s drugim zatvorenicima koji su bili zatvoreni 23 sata dnevno.

Njegovo zdravlje je neizbježno narušeno, noge su mu se 'istrošile' dok mu je težina pala na samo 50 kilograma. Također je pretrpio neurološka oštećenja kralježnice i ruku. Što je najgore, vidio je kako je jedan britanski zarobljenik preminuo u zatočeništvu. Naime, Rusi nisu osigurali da humanitarac Paul Urey (45) iz Warringtona u Cheshireu, dobije svoju dnevnu dozu lijekova za dijabetičare, te je on preminuo u srpnju. Harding je bio vani u prostoru za vježbanje i pronašao je tijelo kada se vratio u ćeliju.

Harding je bio bolničar u ukrajinskim oružanim snagama kada su ga zarobili Rusi. Prijetila mu je smrtna kazna, a Rusi su ga čak natjerali da snimi video kako bi se oprostio od kćeri jer je trebao biti strijeljan.

Harding je zarobljen u Mariupolju, nakon što su borci u čeličani Azovstalj ostali bez municije i bili su primorani predati se. 'Predali smo se u čeličani Azovstalj jer se nismo mogli nastaviti boriti. Imali smo i ozlijeđenih ljudi i brinuli smo se kako ćemo ih provući kroz neprijateljske linije. Ukrajinci su dogovorili sporazum o predaji koji su Rusi odmah povukli. Iako nam je rečeno da ćemo prema Ženevskoj konvenciji biti tretirani kao ratni zarobljenici, ali u roku od 48 sati bili smo u pritvoru MGB-a ( donjecke verzije KGB-a.) Bilo je premlaćivanja, elektrošokova i još premlaćivanja. Jednog momka su uboli u nogu i nakon toga su ga zašili. Mislim da su nas mučili iz zabave', ispričao je detalje Harding.

'To bi trajalo od sat do nekoliko sati. Naši otmičari bi nas vodili u 'tužiteljstvo' gdje su nas ispitivali. Tijekom transporta obično bismo dobili batina. Nekad bi nas namjerno putem usmjerili u štokove od vrata, u koje bi onda udarili glavom. Uvijek smo imaimali svezane oči', rekao je Harding.

John Harding Izvor: Profimedia / Autor: Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia

Pred Hardingom su sada mjeseci fizioterapije i razgovora s psihoterapeutima.

Podsjetimo, desetorica stranih ratnih zarobljenika, među kojima je i Vjekoslav Prebeg, oslobođena su prije par dana u sklopu razmjene zatvorenika između Rusije i Ukrajine saudijskim posredništvom. Među oslobođenima su petorica Britanaca, dvojica Amerikanaca, Marokanac, Šveđanin i Hrvat.