SUKOV U REPUBLICI SRPSKOJ

Jedan drugog nazvali lažljivcima

19.10.2013 u 18:26

Bionic
Reading

Dvije najjače političke stranke iz Republike Srpske koje čine dio vladajuće koalicije na razini Bosne i Hercegovine do krajnosti su zaoštrile međusobni sukob nakon što su njihovi predsjednici jedan drugoga optužili da su lažljivci

Upravo tako je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić u subotu okvalificirao predsjednika konkurentskog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsjednika RS-a Milorada Dodika nazivajući ga uz to i lopovom.

'Kako Milorad Dodik, čovjek koji je sve slagao u vezi s referendumom o otcjepljenju RS-a, vraćanju nadležnosti u pravosuđu (entitetima) s razine BiH, reviziji privatizacije, obračuna s kriminalom i koji je ukrao milijunske iznose može za nekoga reći da je lažov? Pa njemu više ne vjeruju ni njegovi koalicijski partneri zato što ih je slagao govoreći im da će s njima u koaliciju za izbore 2014. a to isto nudi SDS-u', izjavio je Bosić novinarima u Banjoj Luci.

Ovaj verbalni napad na Dodika uslijedio je dan nakon što je on Bosića nazvao 'patološkim lažljivcem' zbog njegove izjave da je SNSD nudio koaliciju SDS-u planirajući se odreći sadašnjih koalicijskih partnera odnosno nekoliko manjih stranaka koje sudjeluju u vlasti na razini RS-a.

'Bosić patološkim lažima pokušava dezinformirati javnost', izjavio je Dodik. Razmjena otvorenih uvreda između Bosića i Dodika uslijedila je uoči odlučivanja o zahtjevu SNSD-a za smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića kojega je na tu dužnost postavio SDS.

Bio je to dio dogovora kojega su SNSD i SDS postigli nakon izbora 2010. odlučivši da na državnoj razini nastupe zajednički iako je SDS oporba SNSD-u na entitetskoj razini.
SNSD je prije dva mjeseca odlučio razvrgnuti tu koaliciju i zatražiti smjenu Šarovića te doministra obrane Mirka Okolića i zamjenice ministra za ljudska prava i izbjeglice Radmile Mitrović koje je također postavio SDS.

Za smjenu kadrova SDS-a SNSD mora osigurati potporu bošnjačkih i hrvatskih stranaka a one još kalkuliraju koga poduprijeti u tom obračunu. Stranka demokratske akcije (SDA) u petak je objavila kako neće poduprijeti zahtjev SNSD-a dok se druge pretežito bošnjačke stranke Socijaldemokratska partija BiH (SDP) kao ni Savez za bolju budućnost (SBB) još nisu izjasnile.

Dodik za sada sa sigurnošću može računati jedino na potporu HDZ BiH čiji je predsjednik Dragan Čović ranije potvrdio kako SNSD ostaje partner njegovoj stranci. Rasprava o smjeni Šarovića te doministara Okolića i Mitrović trebala bi se naći na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma parlamenta BiH zakazanoj za 24. listopada a dan ranije o zathjevu SNSD-a trebalo bi se očitovati Vijeće ministara BiH.