KRIZA U SRBIJI

Je li Vučić zbilja u sukobu sa Zapadom ili blefira?

14.06.2016 u 19:44

Bionic
Reading

Ovotjedno otkazivanje posjeta Bruxellesu te New Yorku mandatara srbijanske vlade Aleksandra Vučića, njegov sinoćnji hitni sastanak s veleposlanicima SAD-a i EU-a u Beogradu te sve veće nategnutosti na relaciji Beograd-Washington-Bruxelles sve dublje vode Srbiju u krizu, osobito stoga što i poslije izvanrednih parlamentarnih izbora susjedna država nema vladu, a javnost čak nema ni jasnu predstavu o tome koje će stranke ući u njen sastav jer konzultacije još uvijek traju

Podsjetimo, Vučić je otkazao posjet Bruxellesu zakazan za idući utorak, kao i sve ranije dogovorene bilateralne susrete s visokim američkim dužnosnicima povodom njegovog odlaska u SAD dva dana kasnije prvim izravnim letom Air Serbije na relaciji Beograd–New York. Oba posjeta odavno su zakazana i planirana u detalje pa bi njihovo otkazivanje moglo imati dalekosežne posljedice.


O razlozima odustajanja od važnih sastanaka može se tek spekulirati, no takvim se potezima pribjegava tek u izvanrednim okolnostima pa nije teško zaključiti kako je Vučić otkazao susrete jer je iz nekih razloga nezadovoljan odnosom sa zapadnim saveznicima.
 
Mediji naklonjeni premijeru spekuliraju da su zapadne prijestolnice povezane s onim što krugovi bliski premijeru vide kao akcije čiji je cilj urušavanje srbijanske vlade, a tu se prije svega misli na logističku podršku optužbama o izbornoj krađi, zatim i optužbama vezanim za smjene urednika na Radioteleviziji Vojvodine i prosvjedima uperenim protiv megaprojekta Beograd na vodi. Navode se i veliki financijski iznosi kojima se iz Bruxellesa potpomažu prosvjedi protiv vlade, a dodatno ulje na vatru dolilo je službeno priopćenje Europske komisije koje je moralo demantirati pisanje lokalnog tabloida.

Vučić je u obraćanju javnosti u utorak rekao da su prosvjedi zbog slučaja Savamala i oko smjena na RTV-u 'super' te da to što su mirni i demokratski lijepo govori o Srbiji. 'Nije bilo nikakvih nereda ili problema i sretan sam što sam predsjednik vlade takve zemlje', rekao je Vučić, dodavši, prenosi B92.net, da osobno nema problema s prosvjedima iako nije suglasan s motivima i onime što se govori s bina.

S druge pak strane, antizapadni oporbeni krugovi tvrde da premijer i njemu bliski tabloidi samo fingiraju sukob sa Zapadom jer Vučić navodno ispunjava sve zapadne zahtjeve osim sankcija prema Moskvi te Vučićevog privatnog posjeta ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Stoga su jučer Vučiću u posjet stigli američki veleposlanik Kyle R. Scott te veleposlanik EU-a u Beogradu Michael Davenport. Ova dva najutjecajnija zapadna veleposlanika u Srbiji sastala su se s Vučićem samo nekoliko dana od demantija Europske komisije i američkog veleposlanika kako su upravo oni pokrovitelji zavjere protiv srbijanske vlade i kako stoje iza radikalizacije prosvjeda 'Ne da(vi)mo Beograd' i 'Podrži RTV', a za što su ih optužili tabloidi koji slove za bliske vlastima.
 
Tijekom sastanka dvojica veleposlanika istaknula su kako su upravo oni dva najveća bilateralna donatora Srbije te su naglasili svoju posvećenost realizaciji velikih programa suradnje čiji su prioriteti usuglašeni sa srbijanskom vladom. Vučić im se pak zahvalio na podršci koju pružaju Srbiji na europskom putu pa su srbijanski mediji sastanak ironično opisali kao 'malu krizu velikih prijatelja'. Vučić je u utorak komentirajući situaciju odbacio teorije da su veleposlanici EU-a i SAD-a imali ulogu u organizaciji prosvjeda. Vučić je rekao i da je na sastanku sa Scottom i Davenportom bilo različitih viđenja nekih stvari u zemlji, ali da 'Savamala nije jedna od njih'.

'Imali smo otvoren i pristojan razgovor, ali o njegovom sadržaju nisam ni službeno ni neslužbeno govorio, i tako će biti i sada. Izdali smo priopćenje i oko njega su se dogovorile sve tri strane. Izdvojio sam jednu rečenicu, a oni više svojih', rekao je Vučić i tako ponovno ostavio otvorenim prostor spekulacijama.

Zanimljivo je kako se američki veleposlanik potom susreo i sa srbijanskim šefom diplomacije Ivicom Dačićem te je tijekom sastanka izrazio zabrinutost zbog u posljednje vrijeme učestale zapaljive političke retorike u srbijanskom parlamentu koja nadilazi diplomatske standarde. Podsjetimo, čelnik radikala Vojislav Šešelj optužio je američkog veleposlanika da se umiješao u upravljanje državom i poručio Vučićevim naprednjacima 'eliminirajte Scotta', na što je Vučić, kojemu je Šešelj nekada bio politički mentor, poručio da nikome neće biti dozvoljeno takvo ponašanje.

Mandatar srbijanske vlade je nakon sastanka sa Scottom i Davenportom naglasio kako vlada Srbije nema paralelne agende te da postoji samo jedna agenda, s čvrstim i preciznim ciljevima koji su u potpunosti usklađeni sa srbijanskim europskim putem te ciljevima i standardima koje žele dostići.
 
'Želimo Srbiju kao punopravnu članicu EU-a. Što je još važnije, želimo osigurati da građani Srbije žive dobro i da su pristojni građani Europe. To se ne može ostvariti ukoliko radite kompromise oko ciljeva ili mijenjate ciljeve ovisno o političkoj agendi prije i poslije izborne kampanje', naglasio je Vučić te je obećao nakon predstojećih konzultacija sastav vlade najkasnije do ovog četvrtka. Vučić je također rekao da će ići u Bruxelles na sastanke s najvišim dužnosnicima EU-a čim se formira vlada, kao i da je tijekom vikenda razgovarao s njima.

'Slažemo se oko 90 posto stvari, ali ne dijelimo isto mišljenje o svemu. To je duh Europe, europska vrijednost, da možemo podijeliti stavove', rekao je Vučić. Poručio je i da neće ići u Sjedinjene Američke Države (SAD).

'Bit će prilike jer mi želimo najbolje odnose sa SAD-om', rekao je Vučić.

Na pitanje s kim se trebao sastati u SAD-u prije otkazivanja puta Vučić je rekao da odnosi sa SAD-om neće biti ugroženi.

'Otkazao sam posjet SAD-u i ljudi u Srbiji znaju da sam uvijek dovoljno odgovoran da neću ugroziti poziciju Srbije - nemojte raditi posao predsjednika vlade umjesto mene', poručio je Vučić.
432333,432042,431812,431734