KANDIDAT ZA MINISTRA

Je li u Borkovićevu programu i mjera od koje strepe mnogi sporni branitelji?

08.03.2016 u 13:30

Bionic
Reading

Posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, kojega su veterani 204. vukovarske brigade nakon poziva predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića nominirali za ministra branitelja, u razgovoru za tportal otkrio je da mu poziv na razgovor iz Ureda premijera još nije stigao. Ne želi otkriti koji će mu biti program dok ne razgovara s premijerom Oreškovićem, ali je uzgred podsjetio na tužbu koju je podnio 1999., a koja bi mnoge mogla koštati braniteljskog statusa

'Nitko me nije kontaktirao iz Ureda predsjednika Vlade, ali očekujem poziv ili danas popodne ili sutra ujutro', kazao je Borković za tportal. Borković je za sada jedini novi kandidat, nakon što je zagrebačka HVIDRA očekivano podržala HDZ-ova kandidata Milijana Brkića.

Borković, kako je rekao u razgovoru za tportal, ne želi još izlaziti u javnost s planom i programom dok se ne obavi razgovor s premijerom.

Međutim, zanimljivo je da je u razgovoru, nakon što se odbio izjasniti o tome što bi promijenio, podsjetio da se njegov plan može vidjeti iz svih njegovih djela tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća, kao što su poznati i njegovi stavovi od 1992. do danas.

Iako to nije formalno dio njegova programa za položaj ministra branitelja nego pitanje pravne države, Borković je uzgred podsjetio na to da u ladicama Državnog odvjetništva još uvijek leži njegova tužba iz 1999. protiv tadašnjih ministara Ivana Penića i Pavla Miljavca koji su donijeli pravilnik protivan odredbama zakona i otvorili Pandorinu kutiju koja se zove 500 tisuća branitelja, kojih zapravo nema toliko.

Borković je tužio tadašnje ministre unutarnjih poslova i obrane jer smatra da su praktički slomili zakon i dali braniteljska prava ljudima koji to nisu te tako oštetili Republiku Hrvatsku.

U to vrijeme Borković je bio predsjednik Udruge dragovoljac. Vukovarskom heroju sporno je to što su Penić i Miljavac donijeli provedbene pravilnike u Ministarstvu obrane i Ministarstvu unutarnjih poslova koji su omogućili da se započne nekontrolirano dijeliti potvrde o pripadnosti.

Prema zakonu branitelj je onaj koji je od odlaska do povratka kući proveo vrijeme u borbenoj postrojbi. Mjeri mu se vrijeme i djelovanje u borbenoj postroji. No pravilnicima je sve to zaobiđeno, a podijeljena su braniteljska prava čistačicama, službenicima, namještenicima, saborskim zastupnicima i vladinim dužnosnicima, zbog čega je Borković podigao tužbe.

'To nije bila odluka Franje Tuđmana već su ta dva ministra donijela provedbeni pravilnik. Sve vlasti koje su protutnjale ovih 16 godina nisu to riješile jer im je to bio dio političke igre. Najlakše je reći oni imaju status pa ako ga diraš, izgubit ćeš glas', poručio je Branko Borković.