'NEĆEMO KOČITI FORMIRANJE VLADE'

Je li to Božo Petrov odustao od 'sedam Mostovih zapovijedi'?

10.10.2016 u 15:09

Bionic
Reading

Čelnik Mosta Božo Petrov obratio se javnosti nakon održanog sastanka Nacionalnog vijeća Mosta, javlja N1

Na pitanje novinara jesu li na Nacionalnom vijeću dogovorena konkretna imena, Petrov je, prenosi N1, rekao da nije znao da su samo imena konkretna te da će o njima govoriti drugi put.

'Dogovorili smo i zamjene koje će ulaziti na listi Mosta u trenutku kad saborski zastupnici prijeđu u izvršnu vlast', rekao je Petrov, opet ne htijući otkriti o kojim se imenima radi.

Objasnio je i na koji će se način formirati Vlada, odnosno izglasati pet Mostovih jamstava, tj. zakona. 'Postoji jasan mehanizam na koji se način to radi. Konstituirat će se Sabor, izglasati zakoni i formirati Vlada. Nakon Sabora formirat će se odbori. Mi ćemo poštovati sve procedure. Ako postoji opcija da će se zbog procedura trebati čekati na formiranje Vlade i mjesec dana, nećemo kočiti formiranje Vlade. Nismo protiv ideje da se u međuvremenu formira Vlada', kazao je Petrov.

Na konstituirajućoj će se sjednici Sabora na dnevnom redu naći sedam Mostovih jamstava, za koja je Petrov kazao da mu je drago da ih je HDZ prihvatio. 'U određenom razdoblju, za nekoliko dana, ali neću reći koliko, ići će se s izglasavanjem novih zakona. Ako procedura bude takva i rasprave budu takve da se mora čekati da bi se dovela nova Vlada, nećemo dovesti u pitanje formiranje Vlade, ali Sabor će napraviti sve da se izglasaju zakoni', ponovio je Petrov, dodavši da će neki od tih zakona vjerojatno ići u hitnu proceduru.

'Vidim da se udruge gradova i županija pozivaju na neke europske povelje, a mi ćemo postupiti u europskom duhu i zakon će biti izglasan', rekao je Petrov.

Obrazložio je i zahtjev Mosta o smanjenju postotka plaća iz proračuna gradova i županija, koji je dosad iznosio 20 posto, na 15 posto. 'Dogovorili smo se s našim partnerima da će se smanjiti masa plaća zaposlenika iz prihoda gradskih i županijskih proizvoda s 20 na 15 posto i to će biti vezano uz proračun. Primjena će ići od 1. siječnja 2018. i bit će dovoljno vremena da se prilagode na to. Dat ćemo vremena da se prilagodi koncept, zajednički ćemo raditi, a godina i dva mjeseca je sasvim dovoljno vremena i nakon toga će se primijeniti kompletna reforma lokalne i regionalne samouprave', rekao je Petrov.

Komentirao je i moguće ministre iz redova Mosta. 'Nisam dosad vidio zamjerke na ministre koje imamo i ako se odlučimo za njih, ne znam zašto bi postojala određena otegotna okolnost za ta imena i prezimena. S obzirom na dosadašnji način razgovora, ne mislim da će se od toga raditi problem', rekao je Petrov, dodavši da se još nije odredilo ni tko će sjediti u kojem saborskom odboru jer ta tema još nije došla na red.