VELIKI POTEZI UOČI IZBORA

Je li rješenje za franak samo još jedan predizborni štos?

25.08.2015 u 14:14

Bionic
Reading

Ako je vjerovati prijedllogu zakona čije izvatke je vlada plasirala u dvama najvećim dnevnim novinama, a danas ga je potvrdio premijer Milanović, na pomolu je rješenje za švicarski franak. Problem koji je na ulice izveo i tisuće ljudi, rješit će se, po svemu sudeći, na tragu onoga što su htjeli u udruzi Franak, i to baš uoči izbora. Radi li se o predizbornom 'štosu' prokomentirali smo i s analitičarima Lukom Brkićem i Kristijanom Kotarskim

Ako se pita analitičare u potezima koji se tiču ekonomske politike države uvijek postoje natruhe predizbornog poteza.

'Što se tiče rješenja koje se sada najavljuje, u cjelokupnom provođenju ekonomske politike uvijek ima elemenata predizborne kampanje. Pritom, je u ovom slučaju vrlo važan element da su pojedini kreatori ekonomske politike ujedino i dužnici u švicarskom franku (op.a. ministar financija Boris Lalovac.), pa se ovdje može govoriti ne samo o pogodovanju biračima nego i o pokušaju pogodovanja samome sebi. Dakle ovdje se spašavaju i obični dužnici, ali i dužnici koji očito imaju jasan profil', kazao je za tportal predavač na Fakultetu političkih znanosti Kristijan Kotarski.

Ekonomski analitičar Luka Brkić poručuje za tportal da bi se s obzirom da je predizborno vrijeme cijelo vrijeme između izbora, svaki potez mogao biti kontekstualiziran kao predizborni potez.

'U ovom slučaju s najavljenim rješenjem za švicarski franak ne vidim veliki problem, ali mislim da problem švicarskog franka ima jaki predizborni potencijal. Međutim, ne bih isključivo to promatao u tom kontekstu jer je problem švicarskog franka stariji problem i da su tu bili i pritisci udruge Franak', poručuje Brkić, dodavši da se već radi o dovoljno politički teškom problemu.

Podsjetimo, rješenje za švicarski franak traži se već neko vrijeme, a krajem lipnja ministar financija Lalovac najavio je da će se rješnje naći do kraja ove godine. Naime, sadašnje privremeno rješenje kojim je Vlada fiksirala tečaj franka istječe krajem siječnja iduće godine

Međutim, osim spekulacija da Vlada priprema prijedlog konverzije švicaraca u eure uz otpis dijela glavnice kredita, detalji zakonskih izmjena još uvijek nisu poznati.

Radi li se ovdje o SDP-ovoj igri bez računice, upitali smo Brkića.

'Ovo su medijske spekulacije koje mogu i ne moraju biti na dobrom tragu. Ako su točne onda bi ovo rješenje bilo najpovoljnije za dužnike. Banke bi imale neki teret, ali manjim dijelom. Međutim, kvantifikacije se ne znaju i teško bi bilo ozbiljnije to komentirati.  No, treba upozoriti da su porezni obveznici najheterogenija skupina i da su dosta raspršeni pa je ovo politički najbezbolnije rješenje', kaže Brkić za tportal.

Zasigurno je da će ministru financija Lalovcu ovo dodatno donijeti simpatije javnosti. dojučerašnji Linićev zamjenik, a sada ministar na početku mandata ove Vlade bio je relativno nepoznat javnosti, međutim nakon preuzimanja resora, a pogotovo nakon sukoba s bankama, Lalovac je uzletio u popularnosti. Može li on biti Milanovićev najjači adut na izborima?

Ovisi i o tome kakvi su odnosi u SDP-u i koji je stupanj koordinacije u nekim potezima između premijera i ministra financija, kažu naši sugovornici, koji se nisu pretjerano željeli upuštat u procjene je li Lalovac ključni ministar s kojim Milanović pokušava dobiti izbore.

'Resor ministra Lalovca inače je jedan od ključnih i glavnih resora, a fiskalna politika uvijek je krucijalna politika. Po resoru Lalovac bi bio jedan od ključnih aktera, no ne mogu procijeniti ima li Lalovac i taj politički potencijal unutar stranke da bi bio ključni akter ili neka druga violina. Financije uvijek jesu i moraju biti tema kampanje pa u tom kontekstu bi i Lalovac mogao imati veliku ulogu', zaključuje Brkić za tportal.