MLAĐAN DINKIĆ

Je li ovo najsmješniji izborni spot?

23.02.2012 u 12:43

Bionic
Reading

Predizborna kampanja za parlamentarne izbore u Srbiji se zahuktava, ali poprima i bizarnu atmosferu. Jedan od primjera toga jest glazbeni spot koji je predstavila stranka Udruženi regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića, bivšeg guvernera tamošnje Narodne banke, koji je za svoj predizborni uradak sam napisao tekst

Mlađan Dinkić je čovjek mnogih talenata. Ovaj srbijanski ekonomist je nakon pada Slobodana Miloševića postao guverner srbijanske Narodne banke, nakon toga je pak bio ministar financija, a onda se okušao i na poziciji potpredsjednika vlade. Sve to zahvaljujući uvijek odličnom koalicijskom potencijalu svoje nesvakidašnji nazvane stranke G17+, koja se u međuvremenu transformirala u Udružene regione Srbije iliti URS. Dinkić je bio u koaliciji sa Zoranom Đinđićem, pa onda i Vojislavom Koštunicom, a onda i s Borisom Tadićem, unatoč ne baš blistavim izbornim rezultatima, ali uvijek nekako na vlasti. Otprilike kao u Hrvatskoj HSLS.

No osim političke agilnosti za dobivanje važnih pozicija – uvijek onih koje imaju veze s novcem – Mlađan Dinkić je i hobi-glazbenik, koji je napisao i nekoliko narodnjačkih hitova te ponekad voli i zasvirati u predizbornoj kampanji. Ovog puta se Dinkić posebno potrudio za predizbornu kampanju svoje nove stranke URS, napisavši tekst za jednu od najčudnijih pjesama ove vrste, za koju se i 'HDZ zna' Jacquesa Houdeka čini kao uzorna muzička numera.

Predizborna pjesma Dinkićeve stranke nosi naslov 'Dođi i ti', u kojoj se slavi regionalna specifičnost Srbije te poziva građane da podrže URS. Autor glazbe je nepoznat netko pod pseudonimom Orfej, no u srbijanskim medijima se špekulira da je riječ zapravo o Željku Joksimoviću. Tko god bio u pitanju, kada je riječ o zvuku ove pjesme, on kombinira hard rock i narodnjake te nije problem ni prepoznati dijelove 'posuđene' od legendarnog benda Queen. U stihovima pak Mlađan Dinkić poziva na razvijanje regionalnih specifičnosti Srbije, što bi trebalo dovesti do prosperiteta za cijelu državu.

Kada je riječ o spotu koji je snimljen za ovu predizbornu pjesmu, najbolje je pogledati kako to izgleda.