euro u nogometu

Je li njemačka policija rekla navijačima da puše travu umjesto da piju alkohol?

20.06.2024 u 16:09

Bionic
Reading

Njemačka policija demantirala je da je savjetovala navijačima koji putuju u zemlju na Europsko prvenstvo u nogometu 2024. da konzumiraju kanabis umjesto alkohola, nakon što su se pojavili novinski izvještaji koji govore suprotno

Demanti je uslijedio nakon što je britanski tabloid The Sun u petak izvijestio da je glasnogovornik njemačke policije Stephan Knipp rekao da "ljubiteljima nije problem pušiti kanabis na ulici". "Ako vidimo grupu ljudi koji piju alkohol i izgledaju pomalo agresivno, a drugu grupu puše kanabis, naravno da ćemo gledati grupu koja pije alkohol", navodno je rekao Knipp.

"Konzumiranje alkohola može nekoga učiniti agresivnijim, a pušenje kanabisa dovodi ljude u veselo raspoloženje", dodao je glasnogovornik grada Gelsenkirchena u zapadnoj Njemačkoj. Međutim, policija u Gelsenkirchenu opovrgla je te tvrdnje, označivši izvješće Suna "lažnim", piše Euronews.

Policija će "osigurati sigurnost navijača tijekom Europskog nogometnog prvenstva i reagirat će na agresivne skupine koje izazivaju probleme, bez obzira na opojna sredstva", navodi njemačka novinska kuća The Local.de. "Ne potičemo izričito nogometne navijače da puše travu", navodno je dodao glasnogovornik.

Rekreacijska uporaba kanabisa dopuštena je u Njemačkoj na saveznoj razini 1. travnja, iako postoje određena ograničenja. Na primjer, dopušteno je posjedovanje do 25 grama kanabisa na javnim mjestima. Kod kuće smiju držati 50 grama i mogu rasti do tri posude. Njemačka je treća zemlja u Europskoj uniji koja je legalizirala rekreacijsku upotrebu kanabisa nakon što je to učinila Malta 2021. i Luksemburg 2023. Do sada je više od 50 zemalja u svijetu odobrilo medicinsku upotrebu kanabisa.

Na turniru, koji je prošlog petka započeo u Njemačkoj, sudjeluju reprezentacije iz 24 europske zemlje.