SUKOB INTERESA

Je li Karamarko trebao prijaviti i svu imovinu Ane Šarić?

19.05.2015 u 15:14

Bionic
Reading

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković kazala je za tportal da su dužnosnici obvezni u izvješću o imovinskom stanju prikazati podatke o svojoj imovini te imovini svoga bračnog ili izvanbračnog druga i malodobne djece sa stanjem na dan podnošenja izvješća. Komentira također slučaj predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka koji je nedavno vozio, a nije smio, skupi terenac kupljen na leasing tvrtke u vlasništvu svoje djevojke Ane Šarić

Luksuzni Mercedesov terenac ML 350 bluetec 4matic Karamarko je tada u žurbi parkirao na pješačkom prijelazu jer je vodio ozlijeđenog oca u bolnicu. Naglasimo da Karamarko u svojoj imovinskoj kartici nije naveo imovinu Ane Šarić koja se u medijima titulira kao njegova partnerica ili djevojka pa tim više kao visoki politički dužnosnik ne smije koristiti imovinu njezine tvrtke.

Iz informacija koje su za sada dostupne iz medija, Dalija Orešković kaže da se ne može donijeti zaključak je li u postupanju Tomislava Karamarka počinjena povreda Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Prvenstveno jer se ne zna kakav je točno odnos Tomislava Karamarka i Ane Šarić. Zbog toga je slučaj još zanimljiviji da se vidi kako se reguliraju takvi odnosi i za ubuduće kada se radi o dužnosnicima koji žive s partnerima u izvanbračnim vezama.

Orešković kaže da, s obzirom na to da Zakon o sprečavanju sukoba interesa ne definira pojam izvanbračne zajednice, za potrebe provođenja postupaka iz nadležnosti Povjerenstva, može se primijeniti definicija izvanbračne zajednice iz Obiteljskog zakona, a to znači da je životna zajednica, zajednica neudane žene i neoženjenog muškarca koja traje najmanje tri godine ili kraće ako je u njoj rođeno zajedničko dijete. Da Karamarko i mora upisati imovinu nevjenčane partnerice u imovinsku karticu tamo ipak ne bi bio naveden sporni automobil jer bi bio dužan nevesti samo udjele koje ona ima u tvrtkama.

'Ako Povjerenstvo utvrdi da dužnosnik nije ispunio svoje obveze koje proizlaze iz Zakona o sprečavanju sukoba interesa, protiv dužnosnika će se pokrenuti postupak iz nadležnosti Povjerenstva', poručila je Orešković.

Miljenko Manjkas, savjetnik za medije Tomislava Karamarka, na upit hoće li nakon ovoga slučaja predsjednik HDZ-a prijaviti imovinu svoje partnerice Ane Šarić u imovinsku karticu, rekao nam je da će Karamarko 'učiniti sve na što ga obvezuje zakon i visoki etički standardi u politici'. Također je kazao da će Karamarko uputiti pismo Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa vezano uz ovaj slučaj.

Orešković također napominje da ako iz medija, ili na neki drugi način Povjerenstvo sazna na moguću povredu odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa bilo koje osobe koja ima status dužnosnika, postupit će u skladu sa svojim ovlastima te nakon pribavljanja potrebnih podataka i dokumentacije, protiv dužnosnika pokrenuti postupak radi utvrđivanja sukoba interesa.

Orešković je na kraju kazala da Povjerenstvo nije nadležno utvrđivati je li time što je dužnosnik Tomislav Karamarko koristio osobno vozilo trgovačkog društva, čiji on nije zaposlenik u privatne svrhe, počinjen prekršaj iz Zakona o prijevozu u cestovnom prometu.