ZELENI O ČAČIĆU I PLOMINU C

Je li država prepuštena prepotentnom tajkunu?

25.07.2012 u 15:31

Bionic
Reading

Zelena lista danas se usprotivila Vladinoj odluci o izgradnji Termoelektrane Plomin C na ugljen, kao i tvrdnjama prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića da ja takva termoelektrana, vrijedna 800 milijuna eura, najviša razina tehnologije koja jamči najvišu razinu zaštite okoliša

'Je li zaista naša budućnost do daljnjeg prepuštena jednom prepotentnom tajkunu koji se s cijelom zemljom kocka kao da je riječ o njegovim bivšim tvrtkama? Treba li se stoga zatresti i Vlada? Da, trebala bi. Bilo bi pošteno da takvi stratezi odu u povijest, zajedno s tehnologijama i 'studijama' koje nam nameću", navodi Zelena lista u priopćenju.

U toj udruzi Čačića prozivaju da se na elektranu na ugljen odlučio unatoč analizama i studijama, prostornim planovima i argumentima te svjetskim iskustvima i zdravoj pameti, kao i suvremenim tehničkim saznanjima, pa i propisima EU te skupim kvotama raspršenog ugljičnog dioksida (CO2).

Zanima ih pritom koji će se strateški partner, koji bi trebao sufinancirati taj projekt, javiti na natječaj za taj riskantan posao, odnosno tko je spreman uložiti u termoelektranu na ugljen, kao tehnologiju 20. stoljeća, u uvjetima sve oštrijih ekoloških normi i standarda EU te koje će domaće tvrtke graditi i opremati takvo postrojenje.

Zanima ih i koliko će će trajati izgradnja i koliko godina treba čekati na prve kilovate iz te termoelektrane, jer procjena o tri ili pet godina "nudi raspon koji otkriva nezreli plan i slabo poznavanje današnjeg stanja tehnike", te koliko će zapravo koštati dovršena elektrana i kolika će tada biti cijena ugljena na svjetskom tržištu.

U Zelenoj listi se pitaju i može li itko predvidjeti cijenu uvoznog ugljena u uvjetima "globalno kaotičnog energetskog tržišta", ističući kako je stabilnost te cijene na svjetskom tržištu jedini argument kojim je Čačić opravdavao svoje i ocjene predsjednika Uprave HEP-a Zlatka Koračevića, kojega nazivaju Čačićevom "usklađenom replikom", o uspjehu tog projekta.

"Ako je nagađanje o cijeni ugljena jedini i glavni razlog, nije li zapravo riječ o pukoj burzovnoj špekulaciji s prljavom tehnologijom na našem teritoriju i uskovidnoj projekciji energetske sigurnosti cijele zemlje? Krajnje neuvjerljivo, nestručno i neozbiljno. Transparentnost odlučivanja o takvom zaduženju nećemo ni spominjati, jer nje nema ni u tragovima", navode u priopćenju.

Naglašavaju kako se, po sadašnjim cijenama, za 800 milijuna eura može sagraditi fotonaponska elektrana od 300 MWp-a koja ne treba ničiji uvozni ugljen, već besplatno sunce za koje ne treba plaćati CO2 kvote

"No, prvi potpredsjednik Čačić je odlučio - i gotovo! Nikakvoj sumnji tu nema mjesta, jer će se inače zaljuljati cijela Vlada! A to (valjda) nitko normalan ne želi", ističu u Zelenoj listi.

Novom ministru zaštite okoliša Mihaelu Zmajloviću zamjeraju da na Čačićeve tvrdnje samo "zamuckuje i zbunjeno se smješka u kameru, ponavljajući nabubane fraze o studijama i stručnim procjenama", te ga pitaju vjeruje li da je normalno uvoziti ugljen s drugog kraja svijeta, dok ekološki pogodniji plin teče plinovodom nedaleko Plomina.