OBRAT oko Agrokora

Je li blizu kompromis HDZ-a i SDP-a: Na čelu istražnog povjerenstva za Agrokor Aleksić?

19.09.2017 u 19:24

Bionic
Reading

Nakon ljeta ponovno se aktualiziralo pitanje osnivanja istražnog povjerenstva za Agrokor i izbora ustavnih sudaca. Iako se poslijepodne pojavila informacija da je HDZ spreman na kompromis, u toj stranci kažu da nema dogovora dok je na snazi SDP-ov ultimatum

Nakon što je ljetos zbog ultimatuma SDP-a bilo odgođeno i glasanje o osnivanju istražnog povjerenstva za Agrokor i izbor ustavnih sudaca,  u popodnevnim se satima u saborskim kuloarima pojavila informacija da su dvije stranke dogovorile kompromis.

Prema tim informacijama, HDZ bi pristao na osnivanje istražnog povjerenstva, no na čelu tog tijela ne bi bio nitko iz SDP-a, nego Goran Aleksić iz Snage. Jednako tako, osnivanje istražnog povjerenstva odgodilo bi se do početka studenog.

  • +5
Lex Agrokor u Saboru Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

No, ako se pita šefa HDZ-ovog kluba zastupnika Branka Bačića, ta je stranka i dalje kod stava da se istražno povjerenstvo ne može uvjetovati izborom ustavnih sudaca.'Nikakav dogovor nije postignut sa SDP-om. Naš stav je da izbor ustavnih sudaca nije ustupak HDZ-u, izbor ustavnih sudaca je obveza Sabora kako bi omogućili Ustavnom sudu da normalno funkcionira. Ne možemo to prihvatiti kao ustupak ili uvjet', kazao je Bačić novinarima u Saboru.

Što se tiče istražnog povjerenstva za Agrokor, HDZ se osnivanju, dodaje Bačić, ne protivi. 'No, dok traju izvidi i istražne radnje u Agrokoru, naš je stav da bi istražno povjerenstvo opteretilo i zasmetalo radu DORH-a', kazao je Bačić.

Na sjednici Vlade usvojen 'lex Agrokor' Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Upitan bi li HDZ-u bilo prihvatljivo da se sada istražno povjerenstvo osnuje s odgodom, Bačić je kazao: 'Kada bi mi  u ovom trenutku dali, primjerice, odgodu od mejsec dana, držim da bi to bio na neki način utjecaj na DORH. Kada bi rekli da se osnuje povjerenstvo 1. studenog, mislim da bi na neki način radili pritisak na DORH. Treba biti pažljiv i pustiti državnom odvjetniku da odradi istragu što najbolje može. A nakon toga, ovisno o odluci DORH-a možemo reagirati mi u Saboru.'

Podsjetimo, istražno povjerenstvo za Agrokor SDP je zatražio još prije ljetne stanke, no kada je ta točka došla na raspravu HDZ se počeo nećkati oko podrške. Stoga je glavna oporbena stranka izbor ustavnih sudaca uvjetovala osnivanjem povjerenstva.