NAGRAĐIVANI PARKOVI U PROBLEMIMA

Javno-privatno partnerstvo bacilo ih na koljena

19.09.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Javno-privatno vlasništvo ne pokazuje se sretnim rješenjem za komunalne tvrtke, kao što su to varaždinski Parkovi, smatraju suvlasnici ovog bivšeg gradskog poduzeća čije je poslovanje opet predmet kriminalističke istrage

Za brojne nagrade koje je Varaždin dobivao za uređenost, među kojima je i priznanje 'Srebrni cvijet Europe', zasluga dobrim dijelom pripada djelatnicima Parkova, poduzeća za komunalne i hortikulturne djelatnosti koje zadnjih godina, međutim, bilježi sve slabije poslovne rezultate.

Dok se ranijih godina dobit ove tvrtke u većinskom vlasništvu Grada Varaždina mjerila milijunima, lani je iznosila desetak tisuća kuna. Pali su i poslovni prihodi, a porasle su obveze prema bankama i drugim financijskim institucijama. S duge strane, donedavnom direktoru, koji je imao mjesečnu plaću 20 tisuća kuna, isplaćuje se neto otpremnina od oko 350 tisuća kuna, i to nakon raskida ugovora na njegov zahtjev.

Uza sve to, varaždinska policija i varaždinsko Županijsko državno odvjetništvo provode kriminalistička istraživanja zbog mogućih nepravilnosti u poslovanju. Stoga ne čudi da Denis Fudurić, suvlasnik i član NO Parkova, javno upozorava da će poduzeće završiti u stečaju ukoliko se nastavi ovako poslovati.

'Dosta sam dugo u biznisu i znam o čemu govorim. Dajem neki srednji rok – to je tri godine. Moguće čak i kraće', ustvrdio je Fudurić koji je s 20 posto dionica najveći dioničar Parkova nakon Grada Varaždina koji ima 53 posto dionica Parkova.

Premda su aktualne gospodarske prilike zacijelo utjecale na poslovanje, glavni problem Fudurić vidi upravo u vlasničkoj strukturi poduzeća.

'Sama priroda tvrtke je čudna. Tu je stalni sukob između privatnog i gradskog vlasništva. Vidim nekoliko rješenja: ili da Grad Varaždin otkupi sve dionice Parkova ili da se tvrtka do kraja privatizira. Može se podijeliti i na dva dijela, od kojih bi jedan bio komunalni', predlaže Fudurić.

Da se djelomična privatizacija Parkova ne pokazuje sretnim rješenjem, slaže se i nekadašnji direktor Josip Ljubomir Brdar, danas potpredsjednik Nadzornog odbora.

'Proveo sam privatizaciju, ali sad mislim da to nije bila dobra ideja. Privatni kapital teži profitu, a javni vlasnik što povoljnijim cijenama usluga za građane. Stoga sam za to da Grad ponovno postane stopostotni vlasnik jer najveći dio prihoda Parkovi ostvaruju iz poslova koji se plaćaju iz gradskog proračuna', obrazlaže Brdar koji je upozorio i na prijepor oko izbora direktora poduzeća.

U Gradu Varaždinu, međutim, zasada ne namjeravaju otkupljivati dionice od malih dioničara Parkova, ali isto tako ne razmišlja se ni o potpunoj privatizaciji poduzeća, odnosno prodaji većinskog paketa dionica. Vlasnička struktura ostaje stoga nepromijenjena, što znači nastavak antagonizama privatnih i javnih interesa koji bi mogli rezultirati još većim problemima.

O antagonizmima unutar Parkova rječito govori zapisnik sa sjednice NO na kojoj je biran novi direktor nakon što je bivši bio prisiljen otići. Naglasivši da moraju slijediti ideologiju Grada kojeg predstavljaju u NO, predsjednik Antun Mišanović za novog je direktora predložio Marina Bašića s plaćom od 14.500 kuna i otpremninom od deset plaća u slučaju otkaza.

'Sve je ovo farsa. Uloga NO svela se na potvrđivanje tuđih odluka. Htio bih da NO ima sastanak s gradonačelnikom te mu predložimo da otkupi dionice malih dioničara, pa da Parkovi budu u stopostotnom vlasništvu Grada koji onda može postavljati ljude koje želi bez da se pita NO', ustvrdio je potpredsjednik NO Brdar na sjednici.

Fudurić je dodao da shvaća želju većinskog vlasnika da Parkove vodi njihov čovjek, ali mu smeta način na koji je došlo do promjene na vrhu tvrtke.

'Nisam bio informiran o zaključcima zadnje sjednice NO, niti znam gdje je zapisnik. Nisam informiran ni o ugovoru Uprave, a ni o sadržaju sporazuma o raskidu ugovora', upozorio je Fudurić, dok je Brdar dodao da o tim stvarima nisu informirani ni ostali mali dioničari.