rijetki incident

Javila se žena koju je napala kornjača na Čiovu: Vrištala sam iz petnih žila

02.08.2023 u 20:59

Bionic
Reading

U Jadranskom moru žive tri vrste morskih kornjača: glavata želva (Caretta caretta), zelena želva (Chelonia mydas) i sedmopruga usminjača (Dermochelys coriacea), a jedna od njih prije koji dan napala je ženu na Čiovu

Zabilježena su dva nesvakidašnja slučaja napada kornjača na kupače u Dalmaciji. Na plaži u Čiovu ženu je ugrizla glavata želva, a u Trogiru je 'megalomanska kornjača' naganjala 32-godišnjaka.

Premda kornjača nema zube, njezina usta se često nazivaju kljunom, a stisak može biti veoma jak. Većina ugriza s kojima se liječnici susreću dolazi od kornjača koje se uzgajaju kao kućni ljubimci. Terapija se obično sastoji od obloga i analgetika.

Glavata želva je najbrojnija vrsta u Jadranu, to joj je najomiljenije stanište, uz zaljev Gabes u Tunisu. Njen oklop, čvrsta koštana struktura, prekriva gotovo cijelo tijelo i sve unutarnje organe. Odrasle jedinke dostižu duljinu oklopa i do 110 centimetara i tjelesnu težinu do 115 kilograma

"Ja sam samo osjetila kako me nešto zgrabilo. Vrištala sam iz petnih žila i dozivala muža, 'Ante'. Okrenula sam se i ugledala to nešto ogromno smeđe. Bol je bila kao da vas netko ogromnim kliještima uhvati, zarije vam to u kožu i stišće, stišće. Mala je plakala 'neću da mi mama umre'", opisala je grozotu Anita Dadić.

"Glavno je pitanje je li kornjača koja napada ljude još uvijek blizu ovih plaža i jesu li ovi ljudi u opasnosti. Zvali smo oceanografski institut i oni kažu da se ne bave glavatim želvama. Zvali smo i niz veterinarskih službi, ni oni nisu nadležni. Ne znaju koja bi to služba bila koja bi eventualno trebala ovo područje obići brodom i vidjeti ima li kornjače", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV.

Samo se branila

Izgleda da se morska kornjača samo branila se od ljudskog dodira. Plivala je blizu kopna, što je bilo dovoljno ovim plivačima da je pokušaju dovući u plićak.

'Ni u jednom slučaju nije došlo do samovoljnog napada glavate želve kao što je informacija u javnosti. Zapravo je ona bila u moru kad su je pokušali dodirivati, rekao je Draško Holcer, viši kustos, Hrvatski prirodoslovni muzej Zagreb. - Morske kornjače nisu agresivne i ne stupaju u interakciju ni sa drugim životnima ni sa ljudima, kad je vrijeme parenja s drugom kornjačama. Ovo što vidimo zadnjih dana je trenutak kad je bila ugrožena i došlo je do reakcije', rekla je Tina Belaj, Oporavilište za morske kornjače Plavi svijet, Veli Lošinj, a donosi HRT.