svijet u strahu

Japanski stručnjak predviđa da bi epidemija koronavirusa mogla potrajati sve do kolovoza

09.03.2020 u 11:36

Bionic
Reading

Koronavirus (Covid-19) se munjevito širi. Broj zaraženih raste jako brzo - na dan oko četiri tisuće novooboljelih. Mitsuo Kaku, jedan od vodećih japanskih stručnjaka za zarazne bolesti, u razgovoru za Mainichi Shimbun, internetsko izdanje jednih od najvećih novina u Japanu, predvidio je da bi epidemija mogla potrajati sve do kolovoza

Kaku je za japanski medij kazao da, prema dosadašnjim spoznajama, razdoblje inkubacije virusa traje 12 i pol dana, a oko 80 posto pacijenata ima umjerene simptome, ali zabrinjava stopa smrtnosti od 3,8 posto. Snažnije simptome bolesti osjećaju osobe starije životne dobi i kronični bolesnici.

'Zaraza se prenosi bliskim fizičkim kontaktom. Zabilježeni su i slučajevi kapljičnog prijenosa, ali uglavnom se zaraza prenosi u zatvorenim prostorima', istaknuo je stručnjak.

Odgovarajući na pitanje kad očekuje vrhunac zaraze i dokad bi mogla trajati, Kaku je kazao da je SARS identificiran u studenom 2002. godine, a vrhunac je dosegnuo oko ožujka i travnja 2003. godine.

'U srpnju te godine objavljeno je da je širenje okončano. Ako razmišljamo u istim crtama, novi koronavirus počeo je otprilike u prosincu 2019. te bi se, prema tome, očekivalo da će svoj vrhunac doživjeti između travnja i svibnja 2020., a nastavit će se sve do kolovoza', smatra Kaku. Objasnio je kako su male šanse da se epidemija produži nakon ljeta, ipak se ograđujući rekavši da ne znamo što će se dogoditi.

Kaku smatra da će se do kraja ožujka moći vidjeti jesu li trenutne protumjere djelotvorne. 'Postupno bi trebalo postati jasno koliko će trajati epidemija', kazao je ovaj japanski stručnjak za Mainichi Shimbun.

Postoje još mnoge stvari koje znanstvenici ne znaju o novom koronavirusu. Smatra da je važno je da se ulože napori kako bi se testiranje proširilo i poboljšalo.

U Japanu je 17 osoba umrlo od posljedica zaraze koronavirusum Covid-19, dok ih je prema službenim podacima 511 oboljelo.