PROCURIO MEMORANDUM

Strah od koronavirusa: I šef Applea šalje zaposlenike na rad od kuće

09.03.2020 u 10:26

Bionic
Reading

U memorandumu koji je procurio u medije navedeno je kako zaposlenici mogu raditi od kuće od 9. do 13. ožujka ako njihov posao to dozvoljava

Glavni izvršni direktor Applea Tim Cook poručio je zaposlenicima te tvrtke diljem svijeta kako zbog širenja koronavirusa (COVID-19) mogu raditi od kuće.

U memorandumu koji je procurio u medije navedeno je kako zaposlenici mogu raditi od kuće od 9. do 13. ožujka ako njihov posao to dozvoljava. Rad od kuće bit će plaćen jednako kao i onaj u uredu.

ekspresno

[FOTO] Kina za 11 dana izgradila bolnicu za borbu protiv koronavirusa u Wuhanu

Pogledaj galeriju

Memorandum se odnosi na zaposlene u Santa Clari i Elk Groveu te Seattleu (SAD), kao i u Južnoj Koreji, Japanu, Italiji, Njemačkoj, Francuskoj, Švicarskoj i Velikoj Britaniji. Zaposleni u Appleovu sjedištu u Cupertinu (SAD) navodno dobili još tijekom proteklog tjedna.

U tom je dokumentu također istaknuto kako u Appleu nastoje 'smanjiti gustoću ljudi i osigurati da oni koji moraju biti na radnom mjestu mogu svoje poslove obavljati sigurno i mirno'. Najavljeno je i smanjivanje broja djelatnika u više od 500 Appleovih trgovina, a uvedene su i dodatne mjere poput intenzivnijeg brisanja uređaja koji služe za demonstraciju, postavljanja opreme za čišćenje ruku i povećanje osoblja zaduženog za čišćenje.

Apple je tijekom veljače privremeno zatvorio svoje trgovine u Kini kako bi pomogao u suzbijanju širenja virusa. Većina je u međuvremenu ponovno otvorena. Zaposlenicima te tvrtke u više je navrata savjetovano da ostanu raditi kod kuće ako se ne osjećaju dobro i poticalo ih se na obavljanje sastanaka na daljinu, a preporučeno im je i redovno pranje ruku i izbjegavanje dodirivanja lica.

Appleov lanac opskrbe također je pogođen širenjem epidemije koronavirusa, što je imalo naročito negativan utjecaj na proizvodnju iPhonea. Tvrtka je već najavila kako će zbog toga imati slabije poslovne rezultate od očekivanih tijekom drugog ovogodišnjeg tromjesječja, moguće i tijekom cijele godine.

Slične mjere najavile su i druge velike tehnološke tvrtke poput Facebooka, Twittera, Microsofta i Alphabeta, uključujući i ograničavanje poslovnih putovanja.

COVID-19 dosad zarazio više od 106 tisuća osoba, od kojih je 3.600 preminulo. Najveći broj zaraženih i umrlih zabilježen je u Kini, piše Business Insider.