PRVA ABDIKACIJA U DVA STOLJEĆA

Japanski car Akihito odriče se prijestolja nakon 30 godina

28.04.2019 u 10:41

Bionic
Reading

Japanski car Akihito odreći će se idućeg tjedna Prijestolja krizantema na svečanosti nabijenoj tradicijom u carskoj palači u Tokiju, što će biti prva abdikacija japanskog cara u 200 godina.

Nakon 30 godina vladavine car Akihito (85) povlači se s trona 30. travnja.

Akihito će, odjeven u tradicionalno svečano ruho, objaviti povlačenje svojih precima. Bit će to prva abdikacija otkako se 1817. car Kokaku odrekao trona.

Sama svečanost trajat će jedva deset minuta. Počet će točno u 17 sati (10 sati po srednjoeuropskom vremenu) u najelegantnijoj dvorani carske palače, 370 četvornih metara prostranoj "Matsu-no-Ma" (Sobi borova).

Akihito će se odreći carskih regalija, drevnog mača i dragulja, ključnih dokaza carske vlasti, koje će u prostoriju unijeti u kutijama. Treći dokaz carske vlasti, sveto ogledalo, nikada ne napušta svoje mjesto u svetištu u palači.

U dvorani se očekuje tristotinjak uzvanika, članova svjetskih kraljevskih obitelji, japanske vlade i parlamenta, sudaca.

Prije nego što se Akihito posljednji put kao car obrati podanicima, kratak će govor održati premijer Shinzo Abe.

  • +4
Japanska carska obitelj Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Wikipedia

Akihito će tehnički ostati car dok sat ne otkuca ponoć. Tron tada automatski preuzima njegov sin Naruhito i počinje novo doba, nazvano "Reiwa" (prekrasna harmonija).

Formalna ceremonija Naruhitova ustoličenja bit će 1. svibnja u 10.30 sati po mjesnom vremenu i također će biti vrlo kratka. Naruhito, kojem će biti predani carski mač i dragulj, na samoj ceremoniji neće govoriti, ali će se podanicima obratiti kasnije u danu.

Naruhitovi roditelji, car emeritus Akihito i carica emerita Michiko, neće biti na svečanosti.

  • +4
Nadolazeći japanski car Naruhito Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Akihito je preuzeo japansko prijestolje 8. siječnja 1989., kada mu je bilo 55 godina, nakon smrti oca cara Hirohita, za čije je vladavine Japan bio jedan od pokretača i gubitnika Drugog svjetskog rata.

Svoju je abdikaciju najavio u rijetkoj video-poruci u kolovozu 2016., rekavši da je zabrinut da bi ga starost i krhko zdravlje mogli spriječiti u obavljanju službenih dužnosti.

Car nema nikakvih političke ovlasti zbog čega čak niti ne može izravno abdicirati. Japanski je parlament u lipnju 2017. usvojio zakon koji mu je to omogućio.

Akihitovu vladavinu obilježilo je otvaranje carske obitelji i modernizacija društva, ali i nekoliko razornih prirodnih i najveća nuklearna katastrofa nakon černobilske.

Godine 1995. potres magnitude 7,3 po Richteru pogodio je grad Kobe, gdje je stradalo preko 6400 ljudi, dok je potres magnitude 9 po Richteru usmrtio oko 18.500 ljudi te izazvao katastrofu u nuklearnoj elektrani Fukushimi 2011.