treći put

Merkel se susrela s japanskim carem Akihitom

05.02.2019 u 12:37

Bionic
Reading

Njemačka kancelarka Angela Merkel sastala se s japanskim carem Akihitom u utorak prije završetka svog dvodnevnog posjeta Japanu

Na početku sastanka u Carskoj palači u srcu Tokija, Merkel se lagano naklonila 85-godišnjem caru, odjevenom u jednostavno crno odijelo, dok su se rukovali. "Povući ću se s prijestolja ovog proljeća. To će biti prva abdikacija u više od 200 godina još od cara Kokakua", koji je odstupio 1817., rekao je car kancelarki.

Ovo je bio njihov treći susret.

"Pratila sam vaše novogodišnje čestitke na njemačkoj televiziji", rekla je Merkel caru koji planira odstupiti 30. travnja.

"Vjerujem da ćete nedostajati japanskim građanima dok budu pokazivali razumijevanje za vašu poodmaklu dob", dodala je Merkel.

Merkel je stigla u Japan u ponedjeljak, a susrela se i s carevim starijim sinom, princom Naruhitom. Naruhito će preuzeti prijestolje 1. svibnja.

U razgovoru sa studentima sa Sveučilišta Keio u Tokiju, Merkel je rekla da Njemačka i Japan rade na reformiranju Svjetske trgovinske organizacije u vrijeme rastućih globalnih trgovinskih tenzija.

Njemačka vlada trenutno prati trgovinski spor SAD-a i Kine, za koje kaže da su "vrlo veliki igrači" u svjetskoj trgovini.

Manja potrošnja u Kini kao rezultat trgovinskog sukoba sa SAD-om će se trenutno osjetiti u Njemačkoj i Japanu.

"Kina mora preuzeti veću odgovornost radi mirnog svjetskog poretka", poručila je Merkel studentima.