NAKON ODRŽAVANJA

Japan ponovo pustio u pogon drugi nuklearni reaktor u Sendaiju

15.10.2015 u 10:50

Bionic
Reading

Drugi nuklearni reaktor ponovo je pušten u pogon u četvrtak u Japanu, priopćila je tvrtka na jugozapadu zemlje, gdje je uporaba atomske energije prekinuta prije dvije godine zbog straha koji je potaknula nuklearna havarija u Fukushimi.

'Jutros u 10.30 sati (3.30 sati po srednjoeuropskom vremenu) ponovo smo pustili u pogon drugi reaktor u centrali Sendaiju', na otoku Kyushuu, na jugozapadu zemlje, rekao je u telefonskom razgovoru za AFP glasnogovornik tvrtke Kyushu Electric Power.

Reaktor Sendai 2, zaustavljen u rujnu 2011. radi održavanja, treba početi proizvoditi struju 21. listopada, dodao je glasnogovornik.

Komercijalna distribucija proizvedene struje predviđena je sredinom studenog.

Uključujući Sendai 2, u Japanu rade samo dva reaktora od ukupno 43 komercijalna postrojenja koliko ih trenutačno ima. Prvi reaktor Sendai ponovo je pušten u rad 11. kolovoza, a struja koju je proizveo u mreži se našla početkom rujna.

Nakon nuklearne katastrofe, svi reaktori u Japanu postupno su ugašeni (posljednja dva u rujnu 2013.) radi redovitog održavanja.

Uz Sendai 1 i 2, još su neki reaktori ocijenjeni sukladnima novim sigurnosnim propisima - pooštrenima nakon nesreće zbog cunamija u ožujku 2011. - ali još nisu spremni za puštanje u rad.

Novi tehnički zahtjevi trebaju osigurati bolju zaštitu atomskih postrojenja, ljudi i okoliša od moguće prirodne katastrofe, terorističkog napada i zrakoplovne nesreće.