KRIZA PRIJETI DEŽELI

Janša zbog 'mračnih prognoza' pozvao Pahora na suradnju

01.06.2009 u 13:04

Bionic
Reading

Bivši slovenski premijer Janez Janša u otvorenom je pismu u ponedjeljak pozvao sadašnjeg premijera Boruta Pahora da razmisli o sporazumu s oporbom o tome kako zajedno djelovati u vrijeme ekonomske krize.

'Mračne prognoze ostvaruju se brže od mnogih očekivanja s početka godine, pogoršava se pozicija Slovenije u odnosu na BDP Europske unije, a zbog planiranog pada BDP-a od četiri posto u ovoj godini prijeti joj zaostajanje i pad u odnosu na prosjek razvijenosti integracije', naveo je u pismu Pahoru bivši premijer i predsjednik najjače oporbene stranke.

Janša u pismu predsjedniku sadašnje vlade Pahora podsjeća da je nakon osvajanja vlasti prošle godine obećao kako će s opozicijom surađivati kad kriza izazove socijalne i društvene napetosti te da je neće optuživati za sadašnju ekonomsku krizu. Također ga poziva da s oporbom sklopi sporazum o tome kako djelovati i koje zakonske projekte usvojiti kako bi se kriza ublažila.

"I Vi i ja znamo da je takav sporazum potrebniji nego ikad ranije i da je ovisan o odluci samo jedne osobe, tj. predsjednika vlade", naveo je u pismu Janša, te pozvao Pahora da ponovo promisli o potpisivanju sporazuma o partnerstvu s oporbom koje mu je nudio prije nekoliko mjeseci. Uz to, pozvao je Pahora da ne odbija zakonodavne prijedloge oporbe usmjerene u jačanje proizvodnje i potrošnje u vrijeme rastuće ekonomske krize.

"U vašim je rukama odgovornost o kojoj ste toliko govorili prije lanjskih parlamentarnih izbora", naveo je u otvorenom pismu Pahoru bivši premijer Janez Janša.

Janša je također u pismu naveo da je vladajuća koalicija odbila više od 60 amandmana koje je njegova stranka prošlog tjedna podnijela na rebalans državnog proračuna te tako, po njegovoj ocjeni, pokazala da unatoč kriznim vremenima ne želi konstruktivno surađivati s oporbom.