Slovenija u osjetljivoj faz

Janša: Vodimo bitku s vremenom i prognozama. Jasno da širenje virusa ne možemo zaustaviti preko noći

09.03.2020 u 20:04

Bionic
Reading

Mandatar za sastav nove slovenske vlade i budući premijer Janez Janša izjavio je u ponedjeljak da je Slovenija u osjetljivoj fazi, kad vodi "bitku s vremenom" da ne dođe do epidemije koronavirusa

"U osjetljivoj smo fazi glede koronavirusa, kad vodimo bitku s vremenom i prognozama jer je jasno da širenje virusa ne možemo zaustaviti preko noći. Zato je pravo pitanje jesmo li ga sposobni ograničiti i usporiti do te mjere da opasnost ne bi premašila kapacitete našega zdravstvenog sistema", kazao je Janša novinarima nakon sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost u proširenom sastavu.

Janša je potvrdio da je u komunikaciji s novom vladom i ministrom zdravstva Alešom Šabederom oko stanja širenja koronavirusa u Sloveniji, gdje su do sada zabilježena 23 slučaja bolesti, među njima i sedam među zdravstvenim osobljem.

Računa se da će Janšina vlada koju sastavlja koalicija četiriju stranaka biti u parlamentu potvrđena početkom idućeg tjedna, a premijer Marjan Šarec koji obavlja tekuće poslove potvrdio je da je svim svojim ministrima koji obavljaju tehničke poslove poručio da se tranzicija vlasti treba odvijati glatko.

Slovensko vijeće za nacionalnu sigurnost u ponedjeljak je donijelo dodatne mjere prevencije širenja virusa, poput zabrane javnih priredaba na zatvorenom ako na njima sudjeluje više od sto ljudi, te odluke da se sportska natjecanja na otvorenom odvijaju bez publike, a uvest će se i kontrola graničnog prometa, posebno s Italijom koja je žarište koronavirusa u Europi, a razmišlja se o preusmjeravanju prelazaka s malograničnih prijelaza na glavne međunarodne prijelaze.

U Sloveniji je dinamika širenja infekcije slična onoj u Austriji, tako da su mjere protiv moguće epidemije još u "prvoj fazi" i za sada nema potrebe za zatvaranje škola i vrtića, ocjena je slovenske vlade i infektologa.

Najviše zaraženih je na području Dolenjske i Bele Krajine, gdje je deset slučajeva zaraze, a posebne mjere zabrane okupljanja na snazi su u općini Metlika, gdje je liječnik nakon povratka iz inozemstva zarazu prenio i na još nekoliko kolega u ambulanti, dok je poseban režim i u tamošnjem staračkom domu koji je spomenuti liječnik također zbrinjavao.

'Svi oboljeli od koronavirusa imaju blage znakove zaraze i stabilni su, pa će idućih dana početi otpuštanje onih koji nemaju simptome bolesti, kako bi karantenu provodili kod kuće', izjavila je Nina Pirnat, ravnateljica Instituta za javno zdravlje, te dodala da zdravima nije mjesto u bolnici, gdje izolacijske sobe treba držati u rezervi za teže slučajeve ukoliko se širenje virusa ne zaustavi.