MILANOVIĆ U SLOVENIJI

Janša: Pitanje Ljubljanske banke riješiti bez pompe

15.05.2012 u 13:08

Bionic
Reading

Predsjednici vlada Hrvatske i Slovenije, Zoran Milanović i Janez Janša, naglasili su želju za dobrom suradnjom unutar EU-a te mogućnost financiranja zajedničkih projekata iz fondova. Milanović je objasnio da je hrvatska vlada prije tjedan dana povukla zaključak vezan uz Ljubljansku banku od prije dva-tri tjedna jer je bio "bespredmetan", budući da je riječ o sudskom postupku na koji vlada nema pravo upliva.

Odnosi između Slovenije i Hrvatske su dobri i nije ih narušilo ni nedavno ponovno otvoreno pitanje Ljubljanske banke, jer se ništa ne mijenja, budući da obje vlade poštuju obveze koje su preuzeli njihovi prethodnici, zaključili su u utorak u Mariboru predsjednici hrvatske i slovenske vlade Zoran Milanović i Janez Janša. Što se tiče rješavanja pitanja štediša nekadašnje Ljubljanske banke koje je ponovno aktualizirano posljednjih dana, Janša je rekao da problem štediša moramo riješiti na dobrobit svih građana: 'Kao i sva ostala pitanja, i ovo ćemo nastojati riješiti bez velike pompe.

' U posljednje vrijeme, po Janšinim riječima, pojavila su se neka pitanja koja se odnose na doba kad su obje države bile dijelovi bivše SFRJ, a i Slovenija i Hrvatska ta pitanja, kako je kazao, dijelom nastoje riješit sukcesijom a dijelom bilateralno, u korist građana svojih zemalja. Iz tog je područja, kazao je Janša i pitanje podružnice Ljubljanske banke odnosno moguće obveze koje po toj osnovi mogu pripadati novoj Ljubljanskoj banci.

Premijer Milanović je odgovarajući na novinarsko pitanje vezano uz pitanje štediša Ljubljanske banke rekao da se u sudska pitanja ne možemo se miješati. 'Hrvatska vlada ni na koji način nije mijenjala svoje stajalište niti je zaključak implicirao nikakvu promjenu stajališta' dodao je Milanović, napomenuvši kako je zaključak povučen 'kao akt dobre volje i dobre vjere'.

Slovenski premijer Janša je da će Slovenija do ljeta imenovati komisiju o Arbitražnom sporazumu te da očekuje rješavanje tog otvorenog pitanja.' Slovenija je, po riječima svojeg premijera, također potvrdila da nova vlada poštuje sve obveze koje je preuzela bivša vlada ili slovenski parlament u vezi rješavanja pitanja granice i drugih stvari.

'Takvo stajalište obje strane, vjerujemo, rješava sve ono što se u posljednje vrijeme pojavilo kao otvoreno pitanje' rekao je Janša. Hrvatski premijer Milanović je o međusobnim odnosima dviju zemalja rekao da teških pitanja nema: 'Ono sto nas je mučilo godinama sada je u rukama suda. Izgladili smo sve nesuglasice, ako ih je i bilo.'

On je također rekao da je interes Slovenije da se EU proširuje, kao i da RH čim prije postane članica ne samo EU-a, već i dio Schengenskog prostora, eurozone. Milanović je na pitanje novinara o zajedničkoj sjednici rekao: 'Bude li potrebe, održat ćemo i zajedničku sjednicu sa slovenskom vladom.'