LEKCIJA IZ DEŽELE

Janša oštro reže privilegije političara!

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 22.03.2012 12:37
  • Objavljeno 22.03.2012 u 12:37
Janez Janša

Janez Janša

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je u srijedu da će njegova vlada kao prvu mjeru štednje smanjiti privilegije i plaće državnih dužnosnika, ali da će rezovi zbog ozbiljnosti situacije trebati biti daleko dublji

'U prijedlogu mjera štednje biramo prioritete i najprije ćemo posegnuti u onaj dio javne potrošnje koji se odnosi na privilegije i štednju kod nas dužnosnika', rekao je Janša u srijedu kasno navečer nakon sastanka članova svoje vlade sa zastupnicima u parlamentu iz pet stranaka vladajuće koalicije.

Sastanak je bio vezan na prijedlog rebalansa državnog proračuna za ovu godinu i na to vezane mjere štednje koje je najprije potrebno uskladiti sa sindikatima, o čemu će biti riječi na sastanku gospodarsko-socijalnog vijeća u četvrtak.

Prijedlog rebalansa proračuna vlada bi prema ranijim najavama trebala prihvatiti do kraja ovog mjeseca, kako bi ih u travnju na zasjedanju usvojio parlament.

Janša nije želio konkretizirati mjere koje će vlada predložiti sindikatima, ali je rekao da će mjere koje sa sindikatima treba uskladiti biti znatno teže.

S obzirom na sadašnje stanje javnih financija i potrebu njihove stabilizacije, po svoj prilici neće biti dovoljno produljiti na cijelu godinu važenje interventnog zakona kojim su na razini prošle godine zamrznute plaće u javnom sektoru, mirovine i socijalni transferi, rekao je Janša, sugerirajući da će za drugu polovicu ove godine biti potrebno smanjiti neka prava iz tih naslova.

Situacija je bitno ozbiljnija nego u vrijeme kad se krajem prošle godine donosio interventni zakon, rekao je Janša dodavši da će na kraju za donošenje potrebnih mjera koje će pratiti proračunski rebalans odgovornost morati preuzeti parlament.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi