restrikcije

Janša: 'Najveći dio mjera ostaje na snazi, ali bez zatvaranja gospodarstva'

11.12.2020 u 14:24

Bionic
Reading

Stroge restrikcije zbog epidemije Covida-19 u Sloveniji na nacionalnoj razini će ostati na snazi i idući tjedan, izjavio je u petak u Bruxellesu slovenski premijer Janez Janša, koji je isključio mogućnost njihova zaoštravanja i "zatvaranja" gospodarskih aktivnosti

Janša je u izjavi za novinare nakon samita u Bruxellesu kazao da, prema kriterijima koje je odredila vlada, na "semaforu" za eventualno popuštanje mjera još nema mogućnosti za ukidanje velike većine restrikcija, te da manevarski prostor za neko ublažavanje postoji samo za neke regije, koje su napredovale u smanjivanju broja novozaraženih i u kojima je manje hospitaliziranih.

No ipak je izrazio suzdržanost vezano uz mogućnost regionalnih ublažavanja mjera, s obzirom na moguća negativna iznenađenja koja bi se mogla pokazati do kraja tjedna.

Slovenski premijer isključio je mogućnost zaustavljanja svih "neesencijalnih" gospodarskih aktivnosti iduća dva tjedna, kako je vladi predložio ministar zdravstva Tomaž Gantar, s obzirom na podatke da četvrtina novih dnevnih zaraza dolazi iz radnih sredina.

"S velikom vjerojatnošću mogu najaviti da nećemo zatvarati industriju, kako su neki predlagali. No, pooštrit ćemo kontrolu u radnim sredinama, gdje je zaraza bilo najviše i gdje se pojavljuju negativni trendovi", kazao je Janša, dodavši da se nijedna europska država do sada nije odlučila na potpuno zatvaranja gospodarstva i da bi takav potez bio izrazito štetan.

Takva bi odluka, ističe, bila pogubna za slovensko gospodarstvo koje je izvozno usmjereno i dio je međunarodnih "nabavnih lanaca", pa bi neki dijelovi industrije, u slučaju da ne rade, mogli ostati bez poslova, jer ne mogu prekinuti ugovore ni na kraće vrijeme i moraju se držati rokova isporuke.

Slovenska vlada trebala bi u subotu, nakon konzultacija s epidemiolozima i sastanka s predstavnicima gospodarstva koji u nekim sektorima traže ukidanje ili ublažavanje nekih restrikcija, donijeti odluku o mjerama u idućem razdoblju.