SLOVENSKI IZBORI

Jankovič bi mogao pomrsiti račune

07.10.2011 u 14:28

Bionic
Reading

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič mogao bi pomrsiti račune glavnim akterima u slovenskoj politici ako se ostvare najave da će početkom idućeg tjedna objaviti svoj ulazak u predizbornu utrku, ocjenjuju u petak slovenski mediji.

Više je slovenskih medija objavilo 'neslužbenu informaciju' prema kojoj će 58-godišnji menadžer i nekadašnji direktor Mercatora nastupiti na prijevremenim izborima, koji se održavaju 4. prosinca, s novoosnovanom strankom ili 'Jankovičevom listom'.

Ljubljanski tjednik 'Mladina' u svom je novom broju od petka objavio projekciju temeljenu na predizbornoj anketi birača u koju je uključena za sada 'fiktivna' Jankovičeva stranka.

Prema projekciji "Mladine", na prijevremenim izborima za 90-članski parlament takva bi stranka osvojila 9,8 posto glasova, znatno manje od 27,4 posto koliko anketa daje Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) koju vodi oporbeni čelnik i bivši premijer Janez Janša, ali više od 9,5 posto koliko bi po anketi dobili Socijalni demokrati (SD) Boruta Pahora, te više od 9 posto koliko anketa pripisuje Slovenskoj pučkoj stranci (SLS) Radovana Žerjava.

Mogućnost da utjecajni gradonačelnik slovenske prijestolnice početkom idućeg tjedna osnuje svoju stranku glavni je tajnik Pahorovih Socijalnih demokrata (SD) Uroš Jaušovec nazvao pokušajem 'razbijanja ljevice'. Naime, po nekim analizama se računa da bi se karizmatičnom ljubljanskom gradonačelniku, koji je prije tri godine bio jedan od 'kumova' koalicijske vlade lijevog centra, mogli prikloniti tradiocionalni glasači lijevog centra, razočarani neuspjehom Pahorove vlade koja je rezultirala skraćivanjem njena mandata.

S druge strane, zbog 60 posto birača koji dva mjeseca pred izbore još ne znaju za koga će glasovati, postoje analize prema kojima bi ulazak Jankoviča u predizbornu utrku smanjio izglede prvaka desnice Janeza Janše da ostvari veliku prednost koja bi mu jamčila novi i 'zacementirani' premijerski mandat za četiri godine.

Janša je inače ovih dana izjavio da samo nova vlada s jasnom parlamentarnom većinom, koju on želi formirati, može izvući Sloveniju iz sadašnje političke i ekonomske krize, dok je špekulacije s Jankovičevom kandidaturom nazvao jednim od marketinških 'trikova' kojima slovenska 'kavijar ljevica' pokušava spriječiti svoj 'povijesni poraz'.

Jankovič je ekonomist koji je od 1997. do 2005. godine vodio trgovački lanac Mercator u vrijeme njegove najveće ekspanzije, a od 2006. godine je gradonačelnik Ljubljane, gdje je dva puta sa svojom 'Jankovičevom listom' na lokalnim izborima osvajao dvotrećinsku većinu u gradskom vijeću.

U Sloveniji ima reputaciju vještog poslovnog čovjeka i i političara. Prije izglasavanja nepovjerenja vladi premijera Boruta Pahora prošlog mjeseca spominjao se u kombinacijama za mandatara 'prijelazne vlade' koja bi zemlju u kriznim vremenima vodila do redovnih izbora.

Jankovič je za Slovensku televiziju odbio komentirati neslužbene vijesti da će već u ponedjeljak objaviti ulazi li i kada u predizbornu utrku, rekavši da će o tome sam odlučiti i izvijestiti javnost. Najkasniji rok za formiranje kandidatskih lista za parlamentarne izbore je 4. studeni, mjesec dana pred izbore.