NEZGODAN TIPFELER

Janez Janša opet se svađa s cijelim svijetom: Napao novinarku Politica da zarađuje 'ležeći'

17.02.2021 u 13:01

Bionic
Reading

Nakon što se 'proslavio' preuranjenim proglašenjem pobjede Donalda Trumpa na američkim izborima slovenski premijer Janez Janša nastavlja svoju neprekidnu svađu s medijima, kako domaćima, tako i svjetskima. Ovoga puta trn u oku mu je briselski magazin Politico jer ga je prozvao zbog pritiska na medije u Sloveniji, a u odgovoru na njihove prozivke Janša je pokazao nezgodno nisku razinu pismenosti na engleskom jeziku

Politico, ugledni briselski medij koji prati zbivanja u EU, u utorak je objavio tekst 'Pozadina slovenskog rata protiv medija', u kojem oštro kritizira Janšine metode kontrole novinara u Sloveniji te razotkriva povezanost medijskih tvrtki sklonih njegovom SDS-u s tajkunima bliskima mađarskom premijeru Viktoru Orbanu.

Kao i obično, uslijedila je kanonada iz Janšina tabora. Prvo je slovensko ministarstvo kulture ispalilo seriju tvitova na engleskom jeziku, u kojima su ustvrdili da su, suprotno od navoda u članku, vlasnici većine privatnih medija u Sloveniji 'tajkuni bliski ljevici'. Ministarstvo je usput napalo državnu televiziju zbog pristranosti, a o vezama medija koji navijaju za Janšu s Orbanom ustvrdilo da su 'preuveličane'.

No Janši to nije bilo dovoljno, pa je citirao spomenuti tvit ministarstva i na njega dodao svoj komentar. Otvoreno je prozvao novinarku Politica Lili Bayer kako je 'dobila upute da ne govori istinu, pa citira uglavnom nepoznate izvore s krajnje ljevice i namjerno zapostavlja izvore s imenima i integritetom'.

Na kraju tvita Janša je napravio nezgodan tipfeler, napisavši 'nažalost, to je Politico - zarađivanje ležeći (laying) umjesto lažući (lying)'.

Ovaj komentar nije promaknuo drugim korisnicima Twittera, pa je kolega Aleksandar Brezar, autor koji je svojedobno pisao za The Guardian i Washington Post, prokomentirao: 'Vjerojatno je htio reći 'lažući', no znajući Janšine ranije uvredljive komentare na račun novinarki, ne možemo isključiti ni opciju da je zapravo rekao ono što je htio.'