sve zbog janše

Politico: Slovenski šef diplomacije uvjeravao Bruxelles da 'Slovenija nije Mađarska'

04.02.2021 u 10:38

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar je prilikom nedavnog posjeta Bruxellesu nastojao smiriti proširene bojazni da će njegova zemlja, koja sredinom godine preuzima predsjedanje Vijećem EU-a, odstupiti od političkog mainstreama, uvjeravajući kolege diplomate da "Slovenija nije Mađarska", piše u četvrtak Politico.eu.

Doduše ne tim riječima nego na diplomatski način, ali je očito "želio umiriti dužnosnike EU-a" prije nego što vlada "desničarskog populističkog premijera Janeza Janše" predsjedanje Vijećem EU-a, navodi bruxellski portal.

Janša je bliski saveznik mađarskog premijera Viktora Orbana i snažni pristaša njegove antimigrantske retorike i politike, ali i veliki obožavatelj Donalda Trumpa. Promovirao je teorije zavjere o američkim izborima i na Twitteru izjavio da će Joe Biden biti "jedan od najslabijih predsjednika u povijesti", navodi Politico, te dodaje da su zbog toga zabrinuti "mnogi europski diplomati", ali i neki slovenski dužnosnici.

Logar je član Slovenske demokratske stranke (SDS) čiji je predsjednik Janez Janša. Na pitanja o bliskim vezama Ljubljane i Budimpešte u razgovoru za Politico.eu on otklanja usporedbe  o  Janši  i Orbanu kao političkim blizancima ili skretanju Ljubljane od europskog političkog mainstreama. Tvrdi također da Slovenija kao predsjedateljica EU-u želi biti nepristrani, neutralni posrednik, a ne poticaj za agendu Mađarske u njenom sporu s EU-om oko provođenja načela vladavine prava, piše portal.

Prema njegovom će shvaćanju Slovenija nastaviti kontinuitet s europskim "triom", nakon što je u drugoj polovici prošle godine ulogu predsjedateljice EU-a imala Njemačka, a u prvoj polovici ove tu ulogu nastavlja Portugal. Surađujemo  s trenutnim predsjedateljem Portugalom, s Njemačkom, ali i Francuskom, koja će Sloveniju na mjestu predsjedateljice Vijećem EU-a  naslijediti u siječnju iduće godine, kazao je Logar.  

U razgovoru za Politico.eu on je, među ostalim, kao prioritete za slovenskog predsjedanja EU-om naveo bolju koordinaciju zdravstvene politike i bolje upravljanje krizama, te dobivanje sredstava EU-a za ekonomski oporavak poslije pandemije Covida-19.

Kao zemlja sa 2 milijuna stanovnika koja se EU-u pridružila još 2004., Slovenija je jako zainteresirana za politiku europskog proširenja, a Logar je rekao da će Ljubljana zato iskoristiti svoje predsjedavanje za organiziranje summita EU-zapadni Balkan. Na tom bi se summitu trebalo razgovarati  o "mnogim pitanjima koja su otvorena u ovom dijelu svijeta.", kazao je Logar za Politico.eu.