s markova trga

Jandroković: Više od trećine zastupnika oboljelo od covida ili bilo u samoizolaciji

14.12.2020 u 17:18

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković iznio je u ponedjeljak podatak da je više od trećine saborskih zastupnika preboljelo ili trenutno ima covid-19 ili bilo u samoizolaciji.

Službeno je 29 zastupnika preboljelo covid-19 ili je trenutno bolesno, a još 25 ih je bilo u samoizolaciji, dakle sveukupno 54, što je više od trećine, rekao je Jandroković na Hrvatskom radiju, napominjući kako je očito da je zaraza u Saboru veća nego u ukupnoj populaciji.

Opetovano je pozvao na pridržavanje mjera za sprječavanje zaraze koronavirusom, a građanima je uoči Božića poručio: „Budite uz svoje bližnje i širite dobru vjeru i ljubav između sebe“.

„Bolest i epidemija koji su nas pogodili, traže solidarnost, brigu za bližnjega, da iz sebe izvučemo najbolje što nosimo“, rekao je Jandroković u emisiji S Markova trga, naglašavajući kako je „prokletstvo“ te bolesti da ljude ostavlja samima i da fizički ne možemo biti s onima kojima je teško.

 Zahvalio je svima, a to je većina građana, koji su se proteklih mjeseci pridržavali mjera. I puno mladih, koji su prisiljeni živjeti potpuno drugi život, se žrtvovalo, pokazalo da su spremni biti solidarni, rekao je.

Odluka o propusnicama nije donesena 

 Jandroković je rekao da odluka o propusnicama za Božić još nije donesena, te se nada da će brojevi zaraženih i umrlih padati, pa da ni neće biti potrebe za njom.

 „Ali isto tako, moramo biti spremni ako će brojke rasti, da će biti i nekih dodatnih mjera“, kazao je Jandroković.

 Odbacio je oporbene teze da Vlada sama snosi odgovornost zbog pandemije, jer nije prihvatila ni jedan njen prijedlog.

 Odgovornost za širenje zaraze je na onima koji se ne pridržavaju mjera, a postavljati pitanje odgovornosti u ovom trenutku neće pomoći da stvari idu na bolje, rekao je Jandroković i pohvalio rad Nacionalnog stožera civilne zaštite.  Najlakše je pozivati na odgovornost one koji rade 24 sata na dan,  jesu li im sve odluke najbolje, pokazat će vrijeme, ali ne vidim kod članova Stožera podilaženje ili kukavičluk, istaknuo je predsjednik Sabora i dodao kako je puno lakše gledati stvari sa strane i kritizirati, nego donositi odluke. Ti koji kritiziraju dobivaju velik medijski prostor, znaju sve o svemu, a često su vrlo potkapacitirani, ustvrdio je.

Novi saziv – puno buke i agresije, malo sadržaja

 Predsjednik Sabora zadovoljan je radom Sabora u ovoj godini, novi saziv nije ga se osobito dojmio.

Krenulo je jako dobro, izgledalo je ozbiljnije, sadržajnije, ali kako vrijeme odmiče - imam dojam da se ponovno vraćamo na formu djelovanja oporbe koja je bila i u prošlom sazivu, a to je puno buke, puno agresije i rasprave na rubu incidenata, a vrlo malo sadržaja i konkretnih prijedloga, ocijenio je, dodavši kako mu se čini da je prisutno i puno političkog neiskustva, nedostatka političke i ljudske mudrosti.

 Kad je riječ o radu Sabora, u usporedbi s drugim europskim parlamentima u samom smo vrhu po broju radnih dana i sati, Sabor je ispunio apsolutno sve zadaće, ocijenio je Jandroković te odbacio oporbene prozivke zbog rada u večernjim satima.

Naše radno vrijeme nije fiksno, nekad raspravljamo šest, nekad 12 sati, oporba ima sasvim solidan tretman u ovom sazivu, poručio im je.