VELEPOSLANIČKA KRIŽALJKA

Jandroković pobjesnio na Grubišu i Grdešića

24.08.2011 u 12:17

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković osudio je na konferenciji za medije djelomičnu objavu u javnosti imena kandidata za veleposlanike i generalne konzule

'Riječ je o neprihvatljivoj praksi i neprimjerenom činu koji šteti ugledu i interesima Republike Hrvatske. Objava imena prije dobivanja agremana nije uobičajena praksa jer zemlja primateljica ima pravo odbiti kandidata i zato se cijeli proces obavlja u tišini', kazao je ministar vanjskih poslova GordanJandroković

Otkud su imena kandidata procurila u javnost, u odgovoru na novinarsko pitanje Jandroković nije želio špekulirati, ali je kazao da sigurno nisu iz njegovog ministarstva. 'Kandidati za veleposlanička i konzulska mjesta su diskreditirani i ni krivi ni dužni našli su se pod povećalom javnosti', dodao je, još jednom istaknuvši da od 15 kandidata, 13 za veleposlanička i dva za konzulska mjesta, njih 14 radi ili je radilo u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija na rukovodećim poslovima.

Jandroković je tako ponovno odgovorio na kritike predsjednika države Ive Josipovića koji ga je prozvao da želi poslati nekarijerne diplomate u veleposlanstva. Štoviše, ministar se žestoko obrušio na glavnu oporbenu stranku, rekavši da SDP želi vratiti sustav koji je on protekle četiri godine mukotrpno gradio na razinu iz 2003. godine, koja je bila predizborna i u kojoj je ta stranka imenovala 21 veleposlanika, i to u značajnom broju ljude koji su prvi put obnašali takvu dužnost.

Jandroković je naglasio da su za vrijeme SDP-ove vlasti, od 2000. do 2003. godine, bila brojna politička imenovanja poslanika pa su tako imenovani neki ljudi koji se danas u javnosti predstavljaju kao nezavisni stručnjaci i žestoko ga napadaju, poput Branka Caratana i Ivana Grdešića. Pritom je ustvrdio da Grdešić nije nikakav nezavisni stručnjak, nego član Središnjega savjeta SDP-a i predsjednik Savjeta za politički sustav SDP-a.

Damir Grubiša, još jedan takozvani nezavisni stručnjak, grubo nas proziva, a on je predsjednik SDP-ova Savjeta za međunarodne odnose', istaknuo je Jandroković i zaključio neka svatko iznosi svoje stavove i ideje, ali neka se zna politička opcija koju zastupa.